| | | |

Cara Kecutkan Fibroid : Dari 7cm ke 3cm

Fibroid, penyakit yang ditakuti wanita. Akhir-akhir ini, ramai yang ada masalah fibroid. Bolehkah fibroid kecut? apakah cara untuk kecutkan fibroid dan elak dari terus membesar? Dan yang sebenarnya fibroid bahaya atau tidak? Apa pula makanan yang boleh kecutkan fibroid? InsyaaAllah dalam entry ini kak yana cuba tulis berdasarkan dari rujukan sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Fibroid adalah tumor bukan kanser yang tumbuh dari lapisan otot rahim. Saiznya boleh berbeza-beza, dari sebesar biji kacang hingga ke sebesar tembikai. 30% fibroid boleh berlaku pada umur sekitar 30an manakala 20-80% pada umur 50an. Fibroid biasanya berkembang antara usia 16 hingga 50 tahun. Tempoh ini merupakan tempoh subur seorang wanita di mana tahap estrogen lebih tinggi.

Faktor Belakunya Fibroid

Berikut dikatan punca yang boleh menyebabkan terjadinya fibroid

 • Apabila tahap estrogen tinggi, terutamanya semasa kehamilan, fibroid cenderung membengkak. Ia juga lebih cenderung untuk berkembang apabila seorang wanita mengambil pil perancang yang mengandungi estrogen. Tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan fibroid mungkin mengecut, seperti semasa dan selepas menopaus.
 • Faktor genetik dianggap mempengaruhi perkembangan fibroid.
 • Terdapat juga bukti bahawa daging merah, alkohol, dan kafein dapat meningkatkan risiko fibroid, dan peningkatan pengambilan buah dan sayuran dapat mengurangkannya.
 • Berat badan berlebihan atau gemuk meningkatkan risiko fibroid.
 • Kekurangan vitamin D
 • Penyusuan ibu menurunkan risiko fibroid. Risiko itu juga berkurangan setiap kali seorang wanita melahirkan anak.
 • Datang haid pada umur yang terlalu awal

Bahayakah Fibroid?

Kebanyakan fibroid tidak menyebabkan masalah. (Kurang dari 0.5% adalah kanser.)

Tetapi bergantung kepada di mana ia tumbuh, fibroid boleh menyebabkan masalah berikut

 • Sakit belakang
 • Sembelit
 • Kekejangan
 • Anemia
 • Sakit semasa seks
 • Tempoh haid yang lama dan banyak.
 • Lebih sukar bagi wanita untuk mengandung

Cara Kecutkan Fibroid Secara Semulajadi

Walaupun kebanyakan firbroid tidak bahaya tapi adalah lebih baik untuk kecutkan fibroid supaya tidak mengganggu kesihatan badan

Berikut adalah sumber vitamin terbaik untuk mengecutkan Fibroid jika anda berminat dengan kaedah rawatan semula jadi.

Vitamin A (Carotomax) 

Vitamin ini membantu dengan pengeluaran sel darah merah yang sihat selain daripada banyak manfaat lain untuk tubuh. Ia juga merupakan vitamin antioksidan yang membantu melindungi sel.

B Complex
Salah satu sebab perkembangan fibroid rahim adalah jumlah estrogen yang berlebihan dalam tubuh. B Complex sangat penting untuk kesihatan dan kesejahteraan umum dan salah satu fungsinya untuk wanita yang mengalami fibroid adalah ia menghalang keadaan dominasi estrogen dengan membantu mengimbangi tahap hormon dan membantu tubuh menghilangkan estrogen yang berlebihan.

Vitamin B juga boleh membantu dengan masalah wanita lain seperti kekejangan dan sakit senggugut dan keletihan.

Vitamin C dengan Bioflavanoid

Ini adalah satu lagi vitamin yang boleh membantu mengurangkan pendarahan haid berat serta kekejangan dan senggugut. Ia juga membantu dengan penyingkiran bahan buangan dari rahim untuk memastikan bahawa produk buangan yang boleh menyebabkan masalah di kawasan pelvik dikeluarkan dengan betul. Ia juga membantu meningkatkan sistem imun yang dapat membantu melawan pelbagai penyakit dan keadaan termasuk fibroid.

Satu lagi ciri penting vitamin C ialah ia dapat membantu melegakan tekanan yang boleh menjadi faktor dalam perkembangan fibroid  di rahim serta memburukkan gejala fibroid. Bioflavonoid menghalang keadaan dominasi estrogen kerana ia biasanya terkandung dalam tumbuhan yang mempunyai sifat estrogenik lemah (phytoestrogens).

Ostematrix (kalsium magnesium dengan Vitamin D)

Kalsium membantu menggalakkan nada otot normal dan merupakan mineral penting. Ia dapat membantu melegakan kesakitan dan kekejangan haid yang biasanya dialami oleh mereka yang ada fibroid. Rahim adalah otot jadi kita memerlukan kalsium untuk membantu mengekalkan nada otot. Magnesium adalah mineral lain yang boleh membantu mengurangkan kekejangan haid. Kekurangan magnesium boleh menyebabkan sakit haid yang disebabkan oleh fibroid jadi lebih teruk. Magnesium dapat membantu dengan penyerapan kalsiuum dan membantu tubuh menggunakan kalsium lebih baik. Magnesium juga membantu mempromosikan tisu tulang yang sihat seperti kalsium.

VIVIX

[RESVERATROL MENGHALANG PEMBENTUKAN ABNORMAL SEL]
VIVIX adalah tonik yang mempunyai sebatian Resveratrol dan gabungan polyphenol dengan kuasa antioksidan 10x ganda berbanding resveratrol sahaja. Nak tau kenapa VIVIX membantu menghalan pembentukan sel abnormal dalam badan?

 

Jadi bagaimana nak dapatkan vitamin Shaklee untuk kecutkan fibroid secara srawatan semulajadi?

Nak buat pembelian, ada 2 cara

1. Boleh terus buat pembelian  di SINI 
2. Pembelian lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee. [cara daftar ahli shaklee dan dapat ahli percuma ] Hubungi Kak Yana untuk penjelasan lanjut mengenaiVitamin ini untuk membantu anda rasai kesihatan yang lebih baik. Untuk customer yang buat pembelian dengan Kak Yana, dapatkan FREE CONSULTATION mengenai cara pemakanan yang betul. InsyaaAllah bantu sebaik mungkin untuk customer dapat manfaat kesihatan secara optimum.

Shaklee Health Advisor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
 • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
 • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
 • Tips Kesihatan Exclusive

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge