|

Doa Penting Untuk Wanita Bahagia Berjaya

Kehidupan wanita ni sentiasa akan teruji. In fact memang manusia ni akan diuji. Tapi bagi wanita, setiap ujian yang kita alami ni biasanya sarat dengan emosi. Mungkin sedih dan kecewa yang berpanjangan. Jadi wanita khususnya memang memerlukan doa yang perlu kita pegang, untuk bahagia dan berjaya.

Bila saya buat bisnes, banyak saya belajar kebergantungan pada Allah. Orang bisnes pasti setuju dengan saya, sebab income bisnes ni naik turun. saya bersyukur juga ditakdirkan untuk berniaga sebab banyak amalan rohani yang belajar.

Mungkin awalnya kita buat untuk bisnes tapi lama-kelamaan ianya dah sebati dalam diri dan kita buat bukan lagi untuk bisnes tapi untuk diri kita sebagai hambaNya.

Doa Pembuka

Doa pembuka ni doa yan dibaca sebelum kita doa dengan doa-doa yang lain supaya doa jadi mustajab Saya ambil doa ini hasil dari perkongsian ustazah Norhafizah Musa. Mulakan dengan doa ini sebelum kita berdoa dengan doa-doa yang lain, mudah-mudahan Allah mustajabkan segala doa:

Doa Untuk Wanita Sebagai Ibu

Ibu ni sebenarnya besar beban di bahu. Kepala pun fikir macam-macam untuk keluarga. Kita sendiri pun tak tahu masa depan kita, anak-anak dan pasangan kita. Sebab itu kena ada doa untuk kita mintak dengan Allah sebagai perlindungan.

Saya suka nak kongsi tentang buku Rose ( buku Amalan Harian untuk wanita bahagia dan berjaya. Dalam buku ni complete segala doa dan zikir serta surah-surah penting, memang complete)

Antara zikir dan doa yang bagus diamal oleh seorang ibu adalah

  • Zikir dan doa mohon allah jaga anak dan suami
  • Zikir sebelum anak ke sekolah dan suami pergi kerja perkongsian Ustazah Asma Harun
  • Doa sebelum anak tidur

Doa sebelum anak ke sekolah sambil pegang ubun-ubun anak:

  • Bacakan surah ar rahman ayat 1-4
  • Bacakan doa ini

Doa Untuk Wanita Sebagai Isteri

Zikir bahagia suami isteri :

Ya Wadud, Ya Syakur 100x kemudian berdoa

Allahuma Ya Wadud ya Syakur, Wahai Allah Yang Maha Pencinta algi Maha Mensyukuri, satukan hati-hati kami suami isteri dengan kasih sayang dan RahmatMu

Atau boleh juga dengan zikir ini :

Ya Allah, Ya Waliy, Ya Wakil, Ya Baarik, Ya Hafiz, Ya Muhaimin – 40x

Ya Allah, Aku serahkan diriku, anak-anakku (sebut nama satu persatu), suamiku (sebut nama) dan seluruh kehidupan kami kepadaMu Yang Maha Mentadbir, Yang Maha Mengatur Agena Yang Maha Menjaga dan yang Maha Memlihara. Sesungguhnya aku tiada berdaya menguruskan dan melindungi mereka

Doa Umum

Mungkin juga ada di kalangan wanita yang berbisnes untuk bantu kewangan keluarga. Mentor saya ada ajarkan doa-doa yang elok diamal seperti :

Doa ni boleh diamal di waktu tahajjud sebanyak 100x

Kalau tak dapat nak amal semua, pilih la mana yang boleh diamalkan dan konsisten. Sikit tapi konsisten lebih baik dari banyak tapi tak konsisten.

Semoga Allah bantu kita dalam setiap urusan. Saya nak rekemen buku ni untuk dimiliki oleh setiap wanita tak kira usia. Buku ni complete untuk guide amalan harian kita, nipis je tapi sangat lengkap. Boleh cari buku ni Shoppe/ TT.

Doa Yang Bagus Untuk Wanita

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge