| |

Tips Bertenaga Walaupun Dah Berusia

Dah makin tua ni, badan pun dah tak berapa kuat. Tak macam muda-muda dulu badan bertenaga. Selalu kita dengar macam ni kan? Kenapa agaknya berlaku keadaan macam ni? Boleh ke kembalikan tenaga badan walaupun dah berusia?

Dalam entri kali ni saya nak kongsi dengan pembaca terutama yang selalu rasa letih dan lesu, bagaimana nak atasi dan nak kembali bertenaga walaupun dah berusia.

Proses Jana Tenaga : Di Sebalik Sains

Entri kali ni memang sedikit saintifik. Tapi jangan risau, bukan lah bahasa jargon yang akan saya gunakan. InsyaaAllah kita semua boleh faham.

Baik, let’s learn.

Badan kita terdiri daripada sel. Dan sel akan membentuk tisu dan seterusnya akan membentu organ. Penghasilan tenaga bermula di peringkat sel. Dalam sel ada mitkondria. Mitokondria adalah pusat tenaga sel. Di sini lah penghasilan tenaga berlaku.

Bagaimana berlaku?

Untuk jana tenaga, sel akan bakar gula dan lemak dari makanan yang kita makan. Nutrisi dari makanan tadi akan dipecahkan dan dibawa melalui laluan penghasilan tenaga. Laluan penghasilan tenaga ini memerlukan satu komponen yang bernama Coq10. Hasil dari pembakaran ini akan membebaskan molekul tenaga yang dipanggil ATP.

ATP inilah yang buat kita ada tenaga untuk bergerak dan melakukan aktiviti harian.

Dalam masa yang sama, bukan ATP sahaja terhasil tetapi akan datang uga bersama dengan radikal bebas.

Dah Makan, Tapi Badan Cepat Penat dan Kurang Bertenaga

Kita dah makan, tapi letih juga. Rasa macam berkurangan juga tenaga. Kenapa ya?

Badan kita akan hasilkan sendiri coq10. Namun apabila kita meningkat umur, penghasilannya sudah berkurangan. Tanpa Coq10 yang cukup, penghasilan tenaga akan terganggu walaupun ada makanan. Sebab penghasilan tenaga perlukan 2 step : Makanan dan Coq10.

Apa kesan bila Coq10 tak cukup bukan sahaja akan buat kita letih tapi organ-organ penting kita juga akan menurun fungsinya sebab organ-organ seperti Otak, jantung, ginjal, otot non stop bekerja sejak kita lahir jadi mereka memerlukan sumber tenaga yang tinggi.

Dan untuk pengetahuan pembaca, sel dalam jantung adalah PALING SENSITIF berbanding sel di organ-organ lain. Dek kerana itu jika berlaku kekurangan coq10 walaupun sedikit, ia akan menyebabkan timbulnya masalah jantung.

Patutnya kat jantung kena full bateri, tapi kalau 99% je, jantung akan bermasalah.

Sebab itu kita banyak dengar kes jantung berbanding kes sakit paru-paru atau otak. Kematian akibat masalah jantung paing tinggi di antara masalah organ-organ lain.

Beringat sebelum kena! terutama yang berumur 30 tahun dan ke atas

Dos Coq10 Yang Cukup

Jadi untuk bantu kita dapatkan bekalan Coq10 yang cukup, kita perlukannya dari sumber luar iaitu makanan. Namun makananan yang macam mana dan berapa yang diperlukan oleh badan?

Setiap hari kita perlukan 100mg coq10.

Jika melalui pemakanan, untuk capai 100mg coq10 sehari ianya bersamaan dengan 3kg daging /100 mangkuk brokoli setiap hari..

Memang MUSTAHIL lah kita nak makan banyak ni kan?

Jadi apa pilihan yang kita ada?

COQTROL jawapannya. 1 biji CoqTrol bersamaan dengan 100mg coq10.

Apa yang buatkan Coq10 dalam badan kita berkurangan? Ini faktornya. Ubat penurunan kolestrol statin menurunkan hingga 40% coq10 dalam badan. Sebab itu mereka yang amalkan statin kerap terasa penat dan lesu, lemah otot dan cramp.

Coqtrol Shaklee

Bekalan Coq10 yang mencukupi setiap hari boleh didapati dengan mengambil Coq Trol. Specialnya Coqtrol ni ianya dilengkapi bersama dengan resveratrol untuk menghalang radikal bebas dari memusnahkan sel. Seperti yang saya tulis di bahagian atas, semasa penghasilan ATP, radikal bebas turut dibebaskan.

Dengan adanya Resveratrol, ia membantu untuk neutralkan radikal bebas yang terhasil jadi boleh menghalang daripada kerosakan sel.

Dah lama rasa letih? rehat pun masih rasa lesu dan letih? ATasi dengan CoqTrol. Walau dah berusia, kita masih kuat.

Baca juga >> 5 Sebab penting Kenapa Waniya Perlu Amalkan Coq Trol

Bagaimana nak order Coqtrol?

Boleh klik link wasap.my/60129576172/CoqTrol

COD: Kuantan | Indera Mahkota | Semambu | Bukit Rangin

Post ke seluruh Malaysia

Pengedar Shaklee Kuantan

Join kami untuk tambah income dengan jadi Pengedar Shaklee. Yuran serendah RM35 sahaja.

Klik wasap.my/60129576172/nakjadipengedar

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge