” Kak mie, tadi baru balik tengok kawan yaya kena breast cancer. Bulan lepas baru jumpa dia, sihat ceria je. Bulan ni, nampak betul dia sakit. Dasat la breast cancer ni. Cepat betul merebak. Macam lain terus dia yaya tengok. Takutnya kak mie “

Kanser payudara adalah jenis kanser yang bermula di dalam tisu payudara. Umur, sejarah keluarga, corak haid, alkohol, radiasi dan terapi hormon gantian meningkatkan risiko keadaan. Gejala termasuk ketulan di payudara, perubahan dalam saiz, warna atau bentuk payudara, sakit tulang, sakit payudara, kehilangan berat badan, dan ulser kulit.

Secara statistik, pesakit kanser payudara 31% lebih tinggi dari pesakit kanser yang lain. 1 dari 20 wanita berisiko untuk dapat kanser payudara. The worst part pasal kanser payudara ni adalah sel kanser tu akan merebak masuk ke darah, atau sistem limfa dan boleh ke bahagian badan yang lain. Jadi bila dah merebak ke bahagian badan lain, tumor yang baru akan berlaku di organ-organ yang lain. Jadi secara estimate, 35% kanser payudara boleh menimbulkan kanser yang lain.

Menakutkan bukan?

Jadi jangan ambil mudah dan paling utama, jangan mabil mudah langkah pencegahan. Sebab bila dah jadi, untuk rawatan samada berjaya ataupun tidak.

PENGAMBILAN NUTRISI

Salah satunya dengan pengambilan nutrisi yang mampu untuk sekat dari kerosakan sel. Just remember, breast cancer ni adalah sebab sel yang rosak dan sel rosak ni duplicate. Macam mana nak lindungi sel? Nutrisi adalah cara yang paling bagus.

Nutrisi #1: Antioksidan 

Antara vitamin antioksidan adalah Vitamin C, Vitamin E, Polyphenols, Vitamin A. Antioksidan akan neutralkan radikal bebas. Radikal bebas biasanya dikaitkan dengan Oxidative Stress dan kanser merupakan salah satu hasil dari Oxidative Stress

Nutrisi #2: Zink 

Zink adalah penting untuk semua sel-sel badan berfungsi dengan baik. Zink juga boleh meningkatkan immune booster. Selain itu Zink boleh meningkatkan fungsi sel T (sel-sel yang membantu melawan jangkitan).  Ia juga mempunyai fungsi antioksida penting yang membantu menstabilkan radikal bebas terbentuk hasil daripada pelbagai aktiviti metabolik di dalam badan.

Apa kaitan antara zink dan breast cancer?
Zink boleh membantu mengurangkan kesan sampingan tertentu yang dikaitkan dengan terapi radiasi, termasuk sakit mulut dan kehilangan rasa. Ia juga meningkatkan sistem imunisasi dan boleh membantu melawan jangkitan secondary pada pesakit kanser. Terdapat 2 kajian yang menunjukkan kaitan zink dan breast cancer:-
  1.  Kajian yang dijalankan pada tahun 2009 dalam jurnal “Gen dan Pemakanan” edisi Jun menunjukkan bahawa ketidakseimbangan dalam metabolisme zink dalam tisu payudara semasa dan selepas penyusuan mungkin menyumbang kepada peralihan dan perkembangan kanser payudara. [sumber]
  2. Kajian yang diterbitkan dalam  jurnal “Cancer Epidemiology, Biomarkers dan Pencegahan”  isu bulan Ogos 2007 menunjukkan bahawa paras zink yang kurang dalam tisu payudara mungkin meningkatkan risiko kanser payudara [sumber]

 

GAYA HIDUP SIHAT DAN SENAMAN

Selain pengambilan nutrisi tambahan, apa yang sangat penting adalah dari segi gaya hidup dan senaman

Gaya hidup bebas rokok merendahkan banyak risiko diserang kanser. Kadangkala, perokok pasif yang terpaksa menerima kesan. Untuk senaman pula, faedahnya sangat besar untuk mengelakkan dari kanser payudara. Antaranya adalah

  • Senaman merendahkan paras hormon estrogen sebab wanita yang tinggi hormon estrogen dalam darah berpotensi besar untuk mendapat kanser payudara.
  • Senaman juga mengurangkan cancer growth factor seperti insulin.
  • Mengurangkan inflamasi
  • Meningkatkan sistem imun

 

FIKIRAN POSITIF DAN KURANG STRESS

Cara paling mudah untuk dapat fikiran yang positif adalah dengan mendekatkan diri pada Tuhan seperti berzikir, mengaji dan solat sunat. Fikiran positif juga boleh dijana dengan banyak membaca buku-buku berbentuk motivasi.

Stress yang terkawal juga sangat penting. Jika tidak, hormon akan terganggu. Dan keadaan tubuh akan jadi terganggu. Stress akan mengganggu sistem imun badan emnyebabkan badan lebih mudah terdedah dengan risiko penyakit.

 

VITAMIN CEGAH KANSER PAYUDARA 

Antara vitamin yang sangat bagus untuk pencegahan kanser adalah

  • VIVIX
  • Coq Trol
  • Carotomax
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Omega Guard

BACA JUGA :

Kanser : Cara Tingkatkan Sistem Imun Badan Lawan Kanser

 

PEMBELIAN PRODUCT

Nak dapatkan vitamin anti kanser?. Untuk urusan pembelian product, boleh hubungi saya di talian berikut. Set ini akan sampai dalam tempoh 2-3 hari bekerja.

011-11548031 (whatsapp) http://aziyanashaklee.wasap.my  KLIK UNTUK TEMPAHAN SEGERA

COD: Kuantan, Indera Mahkota, Permatang Badak, Kampung Padang

Atau boleh terus buat pembelian di laman esell Shaklee dengan klik button di bawah

Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive

PENGEDAR DIPERLUKAN SEGERA !!!

Peluang bisnes untuk jana income tambahan. Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei. Saya memerlukan pengedar di seluruh Malaysia

Hubungi saya AZIYANA  011-11548031 (whatsapp)  jika berminat menjadi pengedar di kawasan anda, kehadiran anda amat dialu – alukan!

Pengedar Sah Shaklee : Nurul Aziyana (Shaklee ID 886587)

011-11548031 (whatsapp) http://aziyanashaklee.wasap.my

ummi.anayiza@gmail.com (e-mail)

Cara Atasi Senggugut Setiap Kali Haid, Tak Perlu Ambil MC
Kanser Lymphoma Tahap 4 Sembuh Sepenuhnya : Apa Rawatannya?