| |

Tak Datang Haid – Ikuti Perkongsian Dr Hamid Arshat Kenapa Ia Berlaku

Bila tak datang haid, ada banyak punca kenapa berlaku. Pertama sekali bila tak datang haid, wanita tak boleh ambil mudah. Kerana itu mungkin tanda sakit kronik berlaku. Perlu kepada pemeriksaan lanjut daripada doktor. Kenapa haid tak datang? Dr hamid Arshat, pakar Perbidanan Dan Sakit Puan beri penjelasan kenapa ia berlaku

PUNCA HAID TAK DATANG

Antara punca biasa haid tak datang adalah

  • Hamil
  • Stress
  • Gangguan hormon seperti PCOS
  • Masalah obesiti
  • Menghampiri menapouse/putus haid
  • Ketumbuhan dalam Ovary khususnya kanser
  1. Kehamilan

Bila tak datang haid disebabkan kehamilan, biasanya wanita yang berkahwin dan sebelum tu mengalami haid yang teratur. Jadi jika terlewat dari tarikh yang sepatutnya kedatangan haid, boleh buat pemeriksaan kehamilan.

2. Stress

Disebabkan gangguan hormon akibat stress dan memberi kesan kepada kedatangan haid. Di bahagian otak, terdapat satu struktur yang disebut hipotalamus. Hipotalamus memiliki beberapa fungsi dan yang paling penting adalah menghubungkan sistem saraf dengan kelenjar endokrin melalui kelenjar hipofisis atau pituitasi. Hipotalamus mengatur berbagai hormon, termasuk hormon-hormon reproduksi wanita,iaitu esterogen dan progesteron. Bila stress penghasilan hormon esterogen dan progesteronnya akan terganggu dan ketak seimbangan ini menganggu kitaran haid.

3. PCOS

PCOS adalah gejala disebabkan oleh hormon androgen yang meningkat (hormon lelaki) pada wanita. Jadi samda haid tak datang atau haid yang tidak teratur, mempunyai berat badan yang berlebihan 

4. Kegemukan atau berat badan berlebihan 

Sel lemak dapat mengubah adrenal androstenedione (hormon dari kelenjar adrenal) menjadi estrogen yang disebut dengan estron. Bila berlebihan berat badan, ketika ovari cuba untuk kitaran haid yang normal, estron akan menganggu proses ni.. Akibatnya fungsi ovari terganggu dan anda tidak berovulasi.

5. Tanda nak putus haid

Bila berumur sekitar 50an dan tidak datanghaid melebihi 6 bulan kemungkinan tanda-tanda nak menopause. Ada wanita pramenopause sering terjadi menstruasi anovulasi (tidak menghasilkan sel telur saat masa subur oleh ovari).

6. Ketumbuhan dalam ovari

Yang paling menakutkan bila ketumbuhan khususnya kanser. Sebab itu detail checkup dari doktor amat penting untuk mengelakkan dari sampai tahap kronik. Penemuan awal boleh menyelamatkan nyawa. Sebab itu jika tak hadir haid kalau bukan disebabkan kehamilan, jangan ambil mudah. Antar ayang merbahaya adalah kanser pangkal rahim (cervix), kanser ovari atau rahim.

Tanda awal kanser pangkal rahim adalah pendarahan selepas hubungan kelamin. Perlu buat ujian pap smear untuk pengesahan. Jika pendarahan selepas putus haid, ianya mungkin tanda kanser dalam rahim. Puncanya, gangguan hormon, polyps dan dan fibroid. dan jika haid berpanjangan, ianya kemungkin ketumbuhan fibroid.

BAGAIMANA NAK ATASI MASALAH GANGGUAN HORMON?

Bagi nak pastikan segala sistem badan kita berjalan dengan baik, adalah penting untuk hormon dalam keadaan stabil dan cantik. Bila hormon stabil, bukan sahaja masalah tak datang haid boleh diatasi tapi juga masalah kesihatan yang lain juga boleh dielakkan.

Macam mana nak stabilkan hormon? GLA COMPLEX dan BCOMPLEX adalah dua vitamin yang sangat bagus untuk masalah hormon tak stabil.

Fungsi GLA COMPLEX

GLA adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan oleh tubuh anda untuk menghasilkan prostaglandin – bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh sekaligus menstabilkan hormon. Malah, ia amat bermanfaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur.

Keistimewaan Shaklee

Diperolehi daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Omega-6), dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.

Fungsi BCOMPLEX

Shaklee B-Complex membekalkan kesemua lapan vitamin B yang seimbang untuk menguatkan tubuh anda, melengkapi jurang nutrisi vitamin B. Membekalkan kuantiti asid folik dan biotin cukup, sesuai untuk tubuh yang sihat.

sumber: https://hormonebalancenutritionals.com/blogs/news/b-vitamins-for-your-hormones

Macam mana nak dapatkan VITAMIN UNTUK STABILKAN HORMON?

 

Boleh buat pembayaran terus pada Kak Yana untuk pembelian product dengan menghubungi kak Yana  di talian berikut

012-9576172

http://wasap.my/60129576172/vitstabilhormon 

COD di kawasan terpilih

Penghantaran depan rumah atau lokasi pilihan ni sekitar Kuantan, Indera Mahkota, Permatang Badak, Semambu, Kampung Padang. Boleh hubungi kak yana untuk urusan COD di kawasan tersebut.

DAFTAR AHLI SHAKLEE UNTUK NIKMATI PENJIMATAN BERTERUSAN DAN PRIVILAGE SEBAGAI AHLI ?

http://wasap.my/60129576172/janaincome

BERMINAT UNTUK JANA PENDAPATAN DENGAN TEAM KAMI?

Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri termasuk negara jiran seperti Indonesia, Singapura dan Brunei.

Hubungi saya AZIYANA 012-9576172 jika berminat menjadi pengedar di kawasan anda, kehadiran anda amat dialu – alukan!

Pengedar Sah Shaklee : Nurul Aziyana (Shaklee ID 886587)

012-9576172 (whatsapp /sms)

Anda nak buat berbisnes shaklee? saya akan ajar pelbagai RAHSIA group kami.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge