Bila merokok, satu yang orang merokok pasti dapat adalah racun dalam badan. Racun dari sebatang rokok bukan sikit tapi banyak, dikatakan lebih 7000 bahan beracun yang ada dalam sebatang rokok. In reality, sanggup tak kita togok racun? Comfirm tak tapi sebab kejadian rokok tu cantik, kuning di atas putih di bawah jadi mata kasar kita nampak macam indah, tidak memudaratkan. Bila dah berhenti rokok, racun masih ada dalam badan. Tambah-tambah kalau merokok sekotak sehari.

Merokok adalah penyebab utama kanser paru-paru – kira-kira 80-85% kematian kanser paru-paru disebabkan rokok.

Macam mana nak detox racun dari dalam badan dan juga paru-paru kesan dari merokok?

Pertama, tentu sekali lah kena berhenti rokok. Cara nak berhenti rokok tanpa kesan withdrawal? Ada kak yana kongsi di ENTRY INI.

Dah berhenti, tapi lemah lutut nk harungi kesan withdrawal? Rujuk ENTRY ini pula

Proses detoks dan pemulihan selepas berhenti merokok bermula selepas anda menamatkan rokok terakhir anda. Dalam masa 24jam, kadar denyutan jantung dan tekanan darah akan menurun. Dalam masa satu hingga tiga minggu akan datang, fungsi paru-paru dan peredaran akan bertambah baik. Satu tahun selepas berhenti rokok,  fungsi paru-paru anda kembali normal, dan risiko penyakit jantung telah berkurang.

Boleh bayang kesihatan bertambah baik?

Kedua, minum banyak air.

Minum banyak air akan membantu menghidratkan badan anda, dan mula mengeluarkan toksin dan bahan kimia yang telah dibina di dalam sel badan. Minum banyak air juga akan bantu tubuh untuk lebih alert dan energetic, kalau selama ini bergantung pada rokok, sekarang lebih bergantung kepada banyak minum air.

Ketiga, amalkan diet sayur dan buah lebih banak dalam hidangan makanan. Makan sayur-sayuran hijau berserabut adalah ciri penting dalam diet untuk detoks. Banyak makan sayur dan buah juga membantu untuk elak kenaikan berat badan selepas berhenti rokok.

Keempat, buat senaman setiap hari. Senaman membantu detoks badan dari bahan kimia yang merosakkan dari rokok. Senaman meningkatkan peredaran darah, regenerasi sel dan pembebasan racun dari badan. Tubuh anda mengeluarkan bahan kimia melalui peluh, dan proses ini berjalan lebih baik sekiranya minum banyak air. Senaman juga mengurangkan stress yang sering dhadapi oleh mereka yang baru berhenti rokok.

Kelima, ambil antioksidan.

Antioksidan menangkis radikal bebas berbahaya yang merosakkan sel yang sihat. Penyelidikan menunjukkan bahawa antioksidan “meningkatkan keupayaan paru-paru dan meningkatkan kualiti pernafasan”

VITAMIN DETOX BADAN dan PARU-PARU

Pemakanan sahaja tidak cukup untuk menyokong fungsi badan untuk keluarkan segala toksik yang menimbun dalam badan dan paru-paru. Bila merokok, kandungan vitamin berikut adalah rendah dalam badan.

  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin A

Nak detox secara maksimum? 2 vitamin ini membantu badan untuk tingkatkan fungsi organ detox iaitu hati supaya boleh bantu badan keluarkan toksik secara optimum dan juga memberi tenaga kepada badan. Di samping itu, vitamin ini juga repair atau baiki sel yang banyak rosak kerana rokok serta lindungi sel dari terus rosak.

VIVIX dan DTX Complex

VIVIX adalah tonik antioksidan yang mempunyai 4 bahan utama iaitu Muscadine Grape, Purple Carrot, European Elderberry (Sambucus Niagra) dan Polyganum Cuspidatum.

Antioksidan melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Asap rokok mengandungi oksidan yang menghasilkan radikal bebas, yang menghasilkan mutasi sel yang membawa kepada kanser dan penyakit lain. Perokok dan orang yang berhenti merokok perlu meningkatkan pengambilan antioksida untuk perlindungan sel badan mereka.

Baca juga >> 6 Kelebihan Utama VIVIX Bila Diambil Secara Berterusan

DTX COMPLEX

DTX® Complex diformulasi khas dengan ekstrak biji milk thistle, cendawan reishi, schizandra chinensis, dandelion, kunyit dan articok yang melindungi dan merangsang fungsi tubuh untuk mengekalkan hati yang sihat. DTX COmplex meningkatkan fungsi hati untuk menyingkirkan toksik dengan optimum.

Ekstrak bijj benih pokok susu tisel (milk thistle seed) – melindungi hati daripada toksin, termasuk bahan kimia, dadah, ubatan dan bahan kimia; merawat masalah hati, mencegah batu karang serta membantu dalam masalah kulit.

Artichoke – membina semula sel hati dan merangsang pengaliran hempedu

Dandelion – merendahkan paras gula dalam darah, membantu fungsi hati, membantu dalam masalah sembelit

Kunyit – mengandungi curcumin yakni sejenis antioksidan dan mengurangkan kesakitan & keradangan

Reishi mushroom (Ling Zhi) – membina imuniti, mengurangkan kelesuan, mengurangkan masalah resdung

Schizandra – merangsang sintesis protein, memperlahankan pembentukan toksin

Jika anda dah berhenti rokok, 2 vitamin ini adalah keperluan anda untuk bantu badan buang lambakan toksik dalam badan secara total. Ia juga membantu badan untuk kembali cergas dan bertenaga menghadapi hari-hari tanpa rokok.

Baca juga >> Kisah Kejayaan Berhenti ROkok

Bagaimana nak dapatkan vitamin untuk bantu badan detox dengan lebih berkesan?
Boleh Whats app ‘ Nak vitamin detox rokok ‘ ke no 011-11548031 (klik link ini untuk lebih pantas http://aziyanashaklee.wasap.my)

Kak Yana akan guide cara makan yang berkesan untuk dapat kesan maksima dengan VIVIX
Untuk COD :

Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan, Kampung Padang, Taman Impian

Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive

BERMINAT NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE BERSAMA KAMI DENGAN MODAL RENDAH? KLIK LINK INI 

Ada Cara Nak Hentikan Sel Kanser Dari Merebak?
Cara Jadi Lebih Bertenaga Untuk Tahun Baru 2018