Collagen, Kenapa Perlu Ambil Terutama Bila Menjelang 40an
| | | | | | | |

Collagen, Kenapa Perlu Ambil Terutama Bila Menjelang 40an

Kalau cerita pasal collagen, ramai yang ingat ianya hanya untuk kecantikan. Jadi mereka yang dah sedia cantik, atau tidak ada masalah kulit akan memandang sepi bila ditunjukkan collagen. ye lah, macam tidak ada keperluan untuk kulit buat apa nak ambil kan. Haa, dalam entry ni kak yana nak share sikit tentang keperluan collagen yang mungkin…

Menopause? Cara Elakkan Dari Menurunnya Keinginan Bersama Suami
| | | | |

Menopause? Cara Elakkan Dari Menurunnya Keinginan Bersama Suami

Menopause, antara kesan yang dirasai adalah kurangnya keinginan bersama suami. Malah ada yang tidak ada rasa langsung nafsu untuk bersama. Namun ada juga yang tidak mengalami kesan ini. Maksudnya tidak semua wanita akan mengalami kesan yang sama. Jadi apa punca utama berlakunya penurunan keinginan bersama suami bila berlaku menopause? Punca utama adalah kerana menurunnya paras…

Luka Kencing Manis Ni Memang Rare Tapi Boleh Cantum Semula
| |

Luka Kencing Manis Ni Memang Rare Tapi Boleh Cantum Semula

Selalunya kita tengok orang kencing manis ni alami luka kat kaki kan? Luka berlubang, hitam (dipanggil gangren) tu memang normal dan biasa lah. Tapi kali ni first time kak yana tengok luka macam ni dan bukan kat kaki tapi kat belakang badan dekat dengan leher. Dan bentuk luka pun rare juga. Lagi ajaib, luka sebesar…

Sakit Tumit – Sakit Menyucuk Hilang Dengan Vivix
| | | |

Sakit Tumit – Sakit Menyucuk Hilang Dengan Vivix

Sedang alami sakit tumit kaki? Sakit menyucuk-nyucuk di tapak kaki terutama bila bangn pagi. Anda salah seorang yang menderita sakit tumit begini? Tak selesa kan? pagi-pagi nak cergas tapi bila sakit tumit, pergerakan jadi terbatas. Betul tak? Saya kongsikan di sini kisah Pn Arbaiyah seorang tukang jahit yang menderita sakit tumit kaki yang mungkin sama…

Kebas Tangan – Punca dan Cara Nak Hilangkan
|

Kebas Tangan – Punca dan Cara Nak Hilangkan

Kebas tangan tak boleh diambil remeh. Sebab┬ákebas tangan boleh jadi tanda-tanda anda sakit kronik seperti jantung. Anda mungkin tak sedar yang anda sakit jantung tapi ditunjukkan melalui rasa kebas tangan yang kerap berlaku. Tangan rasa sengal,kebas dan bersemut. Boleh buat rasa lenguh juga. PUNCA KEBAS TANGAN Punca kebas tangan bukan sahaja boleh dikaitkan dengan masalah…

Kelebihan Bila Makan Vivix Ketika Sihat
| | | | | | | | |

Kelebihan Bila Makan Vivix Ketika Sihat

Ramai yang cari Vivix bila sakit. Tujuan utama nak merawat. Ini yang doktor-doktor marah, akhirnya Vivix disalahkan. Mencegah dan mengubati adalah dua perkara berbeza. Lebih malang, taknak makan ubat sebab nak makan VIVIX. Nak makan Vivix boleh, tapi ubat yang diberi kena makan terutama jika pesakti adalah kategori pesakit yang mengidap sakit kronik. Ok, kak…

Cara Turunkan Gula Kencing Manis Elak Rosak Buah Pinggang

Cara Turunkan Gula Kencing Manis Elak Rosak Buah Pinggang

Gula memang pembunuh. Rasa manis tapi kesannya pada kesihatan pahit untuk ditelan. Gula tinggi dalam darah punca diabetes, penyebab kematian yang paling umum. Gula yang tak terkawal bagi pesakit kencing manis boleh rosakkan buah pinggang. Terpaksa jalani dialisis pula. Macam mana nak kawal gula dan turunkan bacaan gula dalam darah? Risiko bagi pesakit Kencing Manis…

Rawat Sakit Lutut Warga Emas Tanpa Injection
| |

Rawat Sakit Lutut Warga Emas Tanpa Injection

” Mak sakit lutut sangat ni, tak boleh dah nak berjalan sana sini ” Ya, kak yana pernah tengok warga emas yang sakit lutut kronik. Seksa betul melihatnya nak bangun dan nak duduk. Lutut rasa ketat dan tentunya sakit la semasa bergerak. Nak bangun duduk dalam solat pun memang sukar. Kebanyakannya solat secara duduk di…