|

Cara Elak Rosak Mata Akibat Selalu Tengok Telefon

Punca retina mata rosak dan akhirnya menyebabkan rabun adalah kerap tengok telefon. Telefon akan keluarkan cahaya biru (blue light) yang akan tembus hingga bahagian makula dan akhirnya akan menyebabkan rabun. Sekarang ni, memang tak boleh elak dari tak tengok telefon. Kita habiskan masa berjam-jam setiap hari dengan telefon. Jadi sudah tentu lah kita akan terdedah sama dengan kerosakan mata. Jadi macam mana nak elak rosak mata akibat selalu tengok telefon?

Kesan Selalu Tengok Telefon

#1 Mata kering

Kekeringan mata ni adalah disebabkan oleh kurangnya bilangan kerdipan mata apabila kita fokus kepada telefon. Titik-titk ini jika tidak dirawat, boleh menyebabkan luka kecil di kornea mata yang disebut Punctate Epithelial Erosion (PEE). 

#2 Peningkatan Kes Myopia (Rabun Jauh)

Bila tengok telefon, power mata akan semakin naik. Bila makin naik, lama kelamaan saraf belakang mata boleh terkoyak. Risikonya, boleh jadi buta.

#3 Penyebab Katarak

Cahaya biru dari telefon dan gajet boleh menyebabkan sel retina boleh rosak dan masalah penglihatan seperti degenerasi makula akan berlaku. Malah, ia juga boleh menyebabkan katarak dan juga kanser.

#4 Kehilangan penglihatan di usia emas

Pendedahan cahaya biru berterusan akan mematikan sejenis sel yang dikenali dengan nama sel fotoreseptor yang terdapat pada mata kita. Kematian sel fotoreseptor jugalah yang menjadi penyebab kepada degenerasi makula, sejenis penyakit yang boleh menyebabkan seseorang kehilangan deria penglihatan ketika menginjak umur 50 hingga 60 tahun.

Cara Nak Rendahkan Risiko Pendedahan Cahaya Biru

Bagi mereka yang pakai cermin mata, satu kelebihan sebab cermin mata boleh dibuat dengan tambahan penapis cahaya biru. Namun bagi yang tak pakai cermin mata, boleh pakai cermin mata khas untuk tapis.

Selain itu, amalkan pengambilan nutrisi yang boleh menapis cahaya biru dan melindugi mata dari tekanan oksidatif yang akhirnya merosakkan mata.

Apa nutrisi penting untuk mata?

Saya cadangkan amal pengambilan CAROTOMIX dan BCOMPLEX secara konsisten setiap hari. Carotomix adalah vitamin antioksidan yang mengandungi karotenoid. 3 nutrisi penting yang main peranan terhadap mata adalah

  • Lutein
  • Likopena
  • Alfa dan Beta Karotena

Kesan dari pengambilan Carotomix ni adalah silau akan berkurangan, power mata boleh kontrol, mata kelabu dan berselaput akan hilang.

Nutrisi kedua adalah Bcomplex. Ramai yang tak tahu Bcomplex boleh melindungi dari berlakunya katarak dan degenarasi makula. Memang banyak kelebihan Bcomplex ni , dari fungsinya sebagai vitamin antistress, vitamin saraf, sampai ke mata haa kelebihannya. Rugi kan siapa yang tak ambil Bcomplex ni.

CAROTOMIX
BCOMPLEX

Bagaimana Nak Dapatkan Vitamin Mata?

Nak elak mata rosak, amalkan 2 vitamin ni. Boleh klik link wasap.my/60129576172/VitMata_blog

COD: Kuantan | Indera Mahkota | Semambu | Bukit Rangin

Post ke seluruh Malaysia

Pengedar Shaklee Kuantan

Join kami untuk tambah income dengan jadi Pengedar Shaklee. Yuran serendah RM35 sahaja.

Klik wasap.my/60129576172/nakjadipengedar

Follow saya di medsoc berikut:

FB : Nurul Aziyana

Instagram : N.Aziyana

Youtube Channel: Nurul Aziyana

Tiktok : n.aziyana

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge