| | | | |

Ikhtiar Rawatan Penyakit Tibi (Batuk Kering) Tanpa Kesan Sampingan

Ikhtiar Rawatan Penyakit Tibi (Batuk Kering) Tanpa Kesan Sampingan. Entry ini khusus untuk mereka yang dijangkiti dengan penyakit tibi mencari ikhtiar rawatan untuk sembuh tanpa mengalami kesan sampingan seperti gatal-gatal kulit dan lemah badan.

Penyakit Tibi atau dikenali sebagai Tuberkulosis merupakan penyakit berjangkit kedua tertinggi yang direkodkan di Malaysia (sumber: Myhealth). Penyakit Tibi boleh berjangkit melalui medium udara yang mana bakteria Mycobacterium tuberculosis boleh disebarkan dari mereka yang mengandungi bakteria ini kepada individu lain yang berhampiran apabila pesakit bersin atau batuk.

Penyakit Tibi boleh dirawat namun jangkitan boleh berulang sekiranya tidak menjalani rawatan yang sepatutnya atau tidak patuh pada regim rawatan. Maut boleh berlaku jika ambil lewa atau lambat untuk mendapatkan rawatan.

Tanda-Tanda Penyakit Tibi

Antara tanda-tanda penyakit Tibi yang perlu diberi perhatian agar dapat segera mendapatkan rawatan adalah seperti berikut

 • batuk berkahak lebih dari 2 minggu
 • kahak berdarah
 • demam waktu petang atau malam
 • sakit dada bila batuk atau hela nafas panjang
 • hilang selera makan serta berat badan menyusut
 • cepat letih

Golongan berikut adalah berisiko untuk dapat penyakit Tibi

 • Penagih dadah
 • Mereka yang ada hubungan rapat dengan pesakit tibi seperti suami/isteri atau ahli keluarga yang tinggal serumah
 • Pembawa HIV
 • Pesakit paru-paru obstruktif
 • Mereka yang ada penyakit kronik seperti diabetis, tekanan darah tinggi serta pesakit buah pinggang
 • Perokok aktif

Rawatan Penyakit Tibi

Tempoh rawatan minimum untuk penyakit Tibi adalah selama 6 bulan dan ia dibahagikan kepada 2 fasa. Fasa pertama adalah selama 2 bulan dan fasa kedua adalah selama 4 bulan. Semasa fasa pertama, pesakit hendaklah ke klinik setiap hari untuk pengambilan ubat.

Tak boleh ke makan ubat di rumah?

Dalam kes Tibi, pengambilan ubat mestilah mengikut tempohnya dan perlu direkod oleh pegawai perubatan, jika gagal follow regimen yang ditetapkan kesannya bakteria tibi boleh jadi rintangan terhadap ubat dan menyebabkan ubat kurang berkesan. Jadi ubat yang lebih kuat terpaksa diberi dan tempoh rawatan akan jadi lebih panjang. Tak sanggup bukan?

IKHTIAR MAKANAN TAMBAHAN TERBAIK UNTUK PESAKIT BATUK KERING (TB)

Nama saya Shamsul Anuar Badri, umur saya 44 tahun. Kisah ini berlaku pada penghujung tahun 2021. Saya tak sangka batuk berlarutan yang saya alami adalah serius.
Saya bekerja sebagai juruelektrik jadi saya fikirkan ianya berpunca dari habuk-habuk semasa saya buat kerja memecah dinding. Hairan juga bermacam ubat batuk telah saya tukar batuk tidak juga baik.
Batuk lama, berat badan susut sehinggalah batuk berdarah. Saya ke hospital bila heart rate saya rendah dan saya mula rasa sesak nafas.
Saya tak sangka yang saya dijangkiti kuman TB (Tuberkulosis). Dalam masa yang sama rupanya saya juga dijangkiti virus covid. Doktor cakap paru-paru saya rosak teruk. Terduduk saya mendengarnya.
Saya menjalani kuarantin. Selain ubat ubatan, saya juga mengambil suplemen Shaklee. Adik saya kirimkan Vivix, Nutriferon, Vitamin C, Life Shake Elderberry dan Omega Guard. Kemudian, adik lelaki saya pula hadiahkan ResV dan Vivix sempena hari jadi saya.
Syukur Alhamdulillah
Banyak perubahan setelah saya mengambil suplemen secara teratur. Saya merasa bagaikan diberi peluang kedua. Badan saya mula rasa bertenaga, dada saya tidak lagi rasa ketat, berat pun semakin baik. Syukur tak lama sangat tempoh saya tak boleh bekerja. Pada mulanya memang agak semput juga untuk memanjat tangga. Teruk rupanya penangan TB dan covid ini.
Nasihat saya, jika mengalami simptom yang tidak normal pada kesihatan kita, cepat-cepatlah dapatkan rawatan. Pengambilan suplemen vitamin Shaklee ini sangat membantu.
Terima kasih Shaklee. Terima kasih Supermom Shaklee Story.
Perkongsian Oleh :
Shamsul Anuar Bin Badri

VITAMIN BANTU RAWATAN PENYAKIT TIBI TANPA KESAN SAMPINGAN

Ada di antara pesakit Tibi yang mengalami kesan sampingan dari pengambilan ubat Tibi. antaranya adalah gatal-gatal pada kulit, kepala pening dan loya serta muntah seperti pesakit ini
Untuk membantu pesakit tibi pulih dengan lebih cepat, boleh ambil vitamin-vitamin semasa dalam rawatan
 • VIVIX – bersifat antiradang yang meningkatkan perlindungan sistem imun. Sistem imun yang rendah boleh meningkatkan risiko TB berulang. Vivix juga mengandungi bahan botani ekstrak eldeberi yang mengandungi ciri-ciri antibakteria dan antivirus. Selain itu vivix juga menyokong penghasilan tenaga melalui penjanaan mitkondria iaitu penjana utama tenaga badan.
 • Vitamin C – mengandungi flavanoid yang bantu untuk percepatkan penyembuhan. Ada bukti kajian DI SINI. dan boleh juga baca lanjut bukti vitamin C bantu rawatan penyakit TB DI SINI
 • Nutriferon – mengaktifkan interferon dalam badan untuk lawan jangkitan kuman TB Interferon adalah protin semulajadi dalam tubuh kita yang sebahagian dari sistem imun untuk lawan jangkitan kuman, bakteria dan virus.
 • Omega Guard – bertindak sebagai antiradang dan mengawal inflamasi dalam badan. Omega 3 juga bantu lindungi kerosakan hati akibat kuman TB
vitamin cepatkan pemulihan tibi

Bagaimana Nak Order VITAMIN CEPATKAN PENYEMBUHAN TIBI ? 

Boleh hubungi saya AZIYANA  012-9576172 (whatsapp) 

PENGEDAR DIPERLUKAN SEGERA !!!

Peluang bisnes untuk jana income tambahan. Dengan kualiti produk yang terjamin, saya memerlukan pengedar untuk memenuhi keperluan di setiap pelusuk negeri

Hubungi saya AZIYANA  012-9576172 (whatsapp)  jika berminat menjadi pengedar di kawasan anda, kehadiran anda amat dialu – alukan!

Pengedar Sah Shaklee : Nurul Aziyana (Shaklee ID 886587)

012-9576172 (whatsapp) http://jombizz.wasap.my

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge