| | |

Kanser : Cara Tingkatkan Sistem Imun Badan Lawan Kanser

Apa kaitan sistem imun dan kanser? Sistem imun melindungi tubuh terhadap penyakit dan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, virus, kulat atau parasit. Ia adalah kumpulan reaksi dan tindak balas yang dilakukan oleh badan untuk merosakkan sel atau jangkitan. Sebab itu kadang-kadang dipanggil tindak balas imun.

Sistem kekebalan tubuh adalah penting untuk pesakit kanser dalam banyak cara kerana:

 • Kanser boleh melemahkan sistem imun
 • Rawatan kanser boleh melemahkan sistem imun
 • Sistem imun boleh membantu melawan kanser

Kanser dan rawatan boleh melemahkan imuniti

Kanser boleh melemahkan sistem imun dengan merebak ke sumsum tulang. Sumsum tulang menghasilkan sel darah yang membantu melawan jangkitan. Ini berlaku biasanya untuk leukemia atau limfoma, tetapi ia boleh berlaku dengan kanser lain juga. Kanser boleh menghentikan sumsum tulang daripada menghasilkan banyak sel darah.

Rawatan kanser tertentu boleh melemahkan sistem imun buat sementara waktu. Ini kerana rawatan ini boleh menyebabkan penurunan jumlah sel darah putih yang terbentuk dalam sumsum tulang. Rawatan kanser yang lebih cenderung melemahkan sistem imun adalah:

 • kemoterapi
 • ubat khas kanser
 • radioterapi
 • dos steroid yang tinggi

Kenapa sistem imun kita tak bunuh sel kanser? Sel-sel kanser berkembang dari sel-sel kita sendiri, jadi sistem imun kita tidak tahu bahawa sel kanser ni boleh menyerang mereka.

Kadangkala sistem imun tahu yang sel-sel kanser tidak seharusnya ada, tetapi kebiasaannya sistem imun kita tidak menyedari sel-sel kanser. Sel-sel kanser juga boleh mematikan tindak balas imun supaya sel-sel imun tidak menyerang mereka.

Nutrisi Membantu Meningkatkan Sistem Imun Secara Semulajadi

Kajian terbaru telah mula mencadangkan bagaimana CoQ10 mungkin berfungsi untuk –

 • menguatkan sistem imun untuk mencegah atau melawan kanser,
 • mengurangkan keradangan dalam tisu dan dengan itu mengurangkan penyebab awal, atau metastasis jangka panjang
 • mematikan faktor pertumbuhan vaskular yang diperlukan untuk menyokong tumor

Apakah COQ10?

Coenzyme membantu enzim melakukan tugasnya. Enzim adalah protein yang mempercepatkan kadar reaksi kimia semulajadi berlaku dalam sel-sel badan. Sel-sel badan menggunakan koenzim Q10 untuk membuat tenaga yang diperlukan untuk sel-sel untuk tumbuh dan kekal sihat.

Tubuh juga menggunakan koenzim Q10 sebagai antioksidan. Antioksidan adalah bahan yang melindungi sel daripada bahan kimia yang dipanggil radikal bebas. Radikal bebas boleh merosakkan DNA (asid deoksiribonukleik). Gen, yang merupakan kepingan DNA, memberitahu sel-sel bagaimana untuk bekerja di dalam badan dan bila tumbuh dan membahagi. Kerosakan DNA telah dikaitkan dengan beberapa jenis kanser. Dengan melindungi sel-sel daripada radikal bebas, antioksidan membantu melindungi tubuh daripada kanser.

Coenzyme Q10 terdapat dalam kebanyakan tisu badan. Jumlah tertinggi terdapat di jantung, hati, buah pinggang, dan pankreas. Jumlah yang paling rendah terdapat dalam paru-paru. Jumlah koenzim Q10 dalam tisu berkurangan apabila orang menjadi lebih tua

Coq10 dan Kanser

Kajian mencadangkan bahawa koenzim Q10 dapat membantu sistem imun bekerja lebih baik. Sebagai antioksidan, koenzim Q10 juga dapat membantu mencegah kanser daripada berkembang.

Untuk memahami peranan asas yang boleh dimainkan oleh CoQ10 dalam pencegahan dan pengurusan kanser, penting untuk mengenali hubungan rapat antara kerosakan oksidasi, keradangan, dan proses yang menghasilkan dan menggalakkan pertumbuhan kanser. Sepanjang kita hidup, pembentukan radikal bebas berlaku di dalam sel, terutamanya semasa tekanan oksidasi yang teruk, seperti penyakit dan kecederaan.

Tisu yang rosak oleh radikal bebas mencetuskan tindak balas keradangan pelindung melalui pelepasan isyarat kimia yang dipanggil sitokin dan kemokin. Pada awlanya, isyarat kimia ni memberi kebaikan tapi akhirnya menghasilkan kerosakan tisu baru. Lama kelamaan, kitaran pemusnahan keradangan ini menyumbang kepada kerosakan DNA.

COQ TROL mengandungi

 • 100mg Coq10
 • Reveratrol 2mg
 • Tocopherol 5mg

Baca juga info berkaitan :

Ada Cara Nak Hentikan Sel Kanser Dari Merebak?

Nak cegah kanser? Atau nak tingkatkan sistem imun melawan kanser? Boleh cuba Coq Trol bersama dengan VIVIX seabgai sumber antioksidan terbaik untuk melawan kerosakan sel dalam badan. VIVIX adalah sebatian poliphenol yang membantu meningkatkan prestasi sel, juga membaantu melawan radikal bebas dari menyerang sel-sel.

Nak dapatkan Coq Trol dan VIVIX?
Boleh Whats app ‘ Nak VIVIX dan Coq Trol untuk cegah kanser ‘ ke no 011-11548031 (klik link ini untuk lebih pantas http://aziyanashaklee.wasap.my)

Kak Yana akan guide cara makan yang berkesan untuk dapat kesan maksima dengan keduanya
Untuk COD :

Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan, Kampung Padang, Taman Impian

Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
 • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
 • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
 • Tips Kesihatan Exclusive

BERMINAT NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE BERSAMA KAMI DENGAN MODAL RENDAH? KLIK LINK INI 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge