Cuba tengok gambar model di atas? Cantikkan kulit dia? Nampak tegang, anjal, licin, tiada masalah kulit. Bayangkan kalau kita miliki kulit secantik ini, seronok bukan? Kalau pun tak secomel model, tapi kalau kulit kita bersih, licin, tiada tompok-tompok hitam, berseri dan cerah memang best sangat dah tu. Nak dapat macam tu mestilah ada penjagaannya. Nutrisi luar dan dalam. salah satunya adalah dengan apstikan pengambilan kolagen setiap hari. Kenapa agaknya ya?

Kolagen macam yang kita tahu memang sangat memberi manfaat kepada keseluruhan badan, seperti mata, sendi dan kulit. Makan kolagen dan guna kosmetik kolagen adalah berbeza. Lebih berkesan jika makan sebab kolagen dalam bentuk makan adalah bermolekul rendah. Jika kolagen yang ada di dalam kosmetik, molekulnya besar. Yang molekul rendah 1000 ke bawah, diukur dalam dalton adalah yang paling efektif diserap ke dalam sel. Kenapa perlu makan kolagen?

Entry kali ni kak yana nak kongsi 5 sebab kenapa kita perlu mula makan hari ini. Bukan esok bukan lusa tapi hari ini.

  1. Kolagen adalah bahan utama untuk kulit FIRM.
  2. Kolagen menyokong kesihatan sendi
  3. Kolagen pastikan rambut dan kuku sihat
  4. Kolagen menurun bila usia bertambah
  5. Kolagen dirosakkan setiap hari

Kak yana akan ulas satu persatu point di atas

#1: Kolagen adalah bahan utama untuk kulit FIRM. 

30% protin dalam badan kitaadalah kolagen. Fungsinya, untuk pegang sel kita bersama-sama, kekalkan kulit yang elastik dan pastikan ikatan luar dan dalam kulit kita kekal kuat. Kalau tiada collagen, wajah kita takde bentuk dan lembik. Walaubagaimanapun bila pendedahan kepada faktor luaran dan dalaman, kulit kita akan hilang keanjalan apabila usia meningkat. Jadi makan kolagen hari ini untuk elak kulit kita kekurangan kolagen yang jadi punca pada kulit kedut dan garis halus.

kulit tiada kolagen 

#2: Kolagen menyokong kesihatan sendi

Kolagen adalah binaan asas pada sendi. Ia main peranan penting untuk menyokong pergerakan, sendi yang kuat dan fleksible. Ianya kaya dengan asid amino untuk untuk bagi sokongan dan keanjalan pada tisu penyambung seperti cartilage, tulang, tendon dan ligamen supaya kita boleh buat aktiviti dengan lebih selesa. Takde lah nak bangun duduk pun sakit, jalan sikit pun sakit. Jadi snagat bermanfaat untuk warga emas yang ada maslah sendi sakit ni.

Baca juga >> Collagen Powder: 8 Kesan Ketara Selepas Penggunaan

#3: Kolagen pastikan rambut dan kuku sihat

Kuku dan rambut kita memang perlukan kolagen untuk pastikan ianya kuat dan elastik. Kalau cukup bekalan kolagen dalam badan, ia boleh elakkan pengurangan nutrisi di kepala dan bina semula struktur kuku. Jadi ia akan bantu untuk pertumbuhan kuku dan rambut yang lebih sihat. Tanda rambut dan kuku lambat tumbuh bila kita tak cukup protin dan kolagen.

#4. Kolagen menurun bila usia bertambah

Merujuk kepada penolong pembantu dermatologi di Universiti Pittsburgh dan pengarah Cosmetic Surgery and Skin Health centre, selepas umur 20tahun, penghasilan kolagen akan berkurangan sebanyak 1% berbanding tahun sebelum. Pengurangan ini akan menyebabkan garis-garis halus pada muka lebih cepat, kulit yang kusam dan kering dan pendedahan pada masalah jeragat yang lebih cepat. Jadi mula ambil kolagen hari ini supaya tak menghalang kita untuk dapat wajah awet muda.

#5. Kolagen dirosakkan setiap hari 

Faktor luaran seperti sinar uv, pemakanan dan gaya hidup, penggunaan skincare yang mengandungi ahan kimia tinggi akan trigger lebh banyak radikal bebas yang merosakkan kolagen kulit. Pendedahan yang berpanjangan akan menimbulkan penuaan awal. jadi penting untuk kita kekalkan paras kolagen yang optimum dalam badan kita untuk atasi masalah ni. Yang penting kita cegah awal. Sebab bila dah kena jeragat, nak rawatnya memang rumit.

Baca juga >> Hilang Jeragat Degil Wanita 40an

Jadi Apa Ciri-Ciri Kolagen Terbaik?

Ya, nak makan kolagen, sudah tentu kena pilih yang terbaik. Ada ciri-ciri pemilihan kolagen yang betul.

1. SUMBER KOLAGEN
Untuk pengetahuan, terdapat lebih dari 20 jenis kolagen kesemuanya dalam badan. Jenis 1 dan 3 untuk kulit, jenis 2 untuk sendi dan tulang manakala jenis 7 untuk organ dalaman. Jika kita makan kolagen dari sumber lembu (bovine) kita hanya dapat kebaikan kolagen jenis 2 yang hanya bagus untuk sendi dan bukan untuk kecantikan. Jadi amatlah penting untuk mendapatkan kolagen dari sumber ikan tertentu yang dapat membekalkan badan dengan jenis kolagen 1,2,3 dan 7 kerana kesemua jenis kolagen ini akan membantu untuk menjaga kecantikan kulit, keutuhan sendi dan kesihatan dalaman.

2. SAIZ KOLAGEN 
Kolagen adalah sejenis protin di mana strukturnya besar dan tidak da[at diserap oleh dinding pertu begitu sahaja apabila dimakan. Jika mengambil kolagen biasa, ia akan dihadam di dalam perut dan diuraikan kepada molekul asid amino yang halus sehingga tidak dapat digunapakai oleh badan untuk membentuk struktur kolagen semula di dalam darah. Oleh itu adalah penting memilih kolagen yang size molekulnya kecil iaitu ke tahap peptida (bukan asid amino) sebelum dimakan. Saiz kolagen boleh dikenalpasti melalui saiz dalton. lagi rendah saiz dalton, lagi kecil molekulnya.

3. JUMLAH PENGAMBILAN KOLAGEN SETIAP HARI 
Badan manusia memerlukan 4-5gm kolagen setiap hari bagi membekalkan bahan bina yang mencukupi untuk kegunaan badan. Selalunya product kolagen yang dijual pada harga yang murah cuma mengandungi 0.1gm kolagen pada setiap hidangan dan ini tentu tidak mencukupi. Jadi, pastikan anda bukan sahaja mengamalkan kolagen tetapi apa yang penting anda mengamalkan kolagen pada jumlah yang betul.

Collagen Powder Shaklee adalah sumber collagen yang terbaik berdasarkan kepada beberapa faktor

  • Support oleh kajian klinikal yang diterbitkan dalam jurnal antarabangsa. Rasanya belum ada product collagen di pasaran Malaysia ni yang boleh bagi support ujian klinikal dan jurnal tentang collagen mereka.
  • Bacaan dalton yang rendah (1000 dalton) membolehkan collagen powder sangat pantas diserap kerana molekulnya yang sangat kecil. Tidak semua prodcut collagen di pasaran memaparkan bacaan dalton. Sekali lagi, memang sukar nak percayakan collagen yang lain.
  • Sumber collagen yang tahan lasak iaitu dari sumber sisik ikan merah laut dalam menjadikan ia tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan kulit. Ditambah pula dengan 7 bahan aktif yang lain memang collagen powder Shaklee ni sangat premium.

Testimoni Collagen Powder Shaklee

Bagaimana nak dapatkan Collagen Powder Shaklee?

Boleh Whats app ‘ Nak Collagen Powder  ‘ ke no 012 9576172 (klik link ini untuk lebih pantas http://aziyanashaklee.wasap.my)

Kak Yana akan guide cara makan yang berkesan untuk dapat kesan maksima dengan COQ Trol

Untuk COD :

Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan, Kampung Padang, Taman Impian

Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive

BERMINAT NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE BERSAMA KAMI DENGAN MODAL RENDAH? KLIK LINK INI

Kulit Menggerutu Berubah Licin. Apa Wanita Ini Buat?