Buah Pinggang Bocor (Nephrotic Syndrome) Simptom dan Cara Rawatan

Buah pinggang bocor, atau dipanggil  Nephrotic Syndrome adalah salah satu penyakit yang merosakkan sistem penapisan buah pinggang. Keadaan ini berlaku di mana ‘penapis’ dalam buah pinggang menjadi ‘bocor’ dan sejumlah besar protein bocor dari darah ke dalam air kencing.

Baca juga >> 7 Tanda Buah Pinggang Tidak Sihat

Sindrom nefrotik termasuk yang berikut:

 • Albuminuria-jumlah protein dalam air kencing
 • hiperlipidemia- paras lemak dan kolesterol lebih tinggi daripada biasa dalam darah
 • edema, atau bengkak, biasanya di kaki, kaki, atau pergelangan kaki dan kurang kerap di tangan atau muka
 • hypoalbuminia- paras albumin yang rendah dalam darah
  Albumin adalah protein yang bertindak seperti spans, menarik bendalir tambahan dari badan ke dalam aliran darah di mana ia kekal sehingga dikeluarkan oleh buah pinggang. Apabila berlaku kebocoran albumin ke dalam air kencing, darah kehilangan keupayaan untuk menyerap bendalir tambahan dari badan, menyebabkan edema.

Buah pinggang adalah organ yang menapis produk sisa dari darah. Mereka juga terlibat dalam mengawal tekanan darah, keseimbangan elektrolit, dan pengeluaran sel darah merah di dalam badan. Buah pinggang yang sihat tidak membenarkan sejumlah besar protein melepasi penapisnya.

Punca Nephrotic Syndrom

Sindrom nefrotik berlaku bila ada masalah dengan penapis buah pinggang, yang dipanggil glomeruli. Glomeruli adalah saluran darah kecil di buah pinggang yang membuang buangan dan cecair berlebihan dari darah dan menghantarnya ke pundi kencing sebagai air kencing.

Bila darah melalui buah pinggang yang sihat, glomeruli menapis keluar produk buangan dan membolehkan darah mengekalkan sel dan protein keperluan badan. Walau bagaimanapun, protein dari darah, seperti albumin, boleh bocor ke dalam air kencing apabila glomeruli rosak.

Dalam sindrom nefrotik, glomeruli yang rosak membolehkan 3 gram atau lebih protein untuk bocor ke dalam air kencing apabila diukur selama tempoh 24 jam, yang lebih daripada 20 kali ganda jumlah yang sepatutnya glomeruli sihat boleh tapis.

Penyakit buah pinggang selalunya tidak mempunyai gejala awal. Salah satu tanda awalnya ialah protein yang ditemui dalam ujian air kencing yang dilakukan semasa peperiksaan fizikal rutin. Ujian darah akan dilakukan untuk melihat sejauh mana buah pinggang berfungsi.

3 faktor biasa penyebab utama buah pinggang bocor

 • Diabetes
 • Hypertensi
 • Lupus

Baca juga >> Punca Buah PInggang Rosak 

Kedua-dua faktor risiko yang paling biasa untuk berlakunya kebocoran buah pinggang. Faktor-faktor lain yang tidak berkaitan dengan kencing manis atau tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan protein bocor ke dalam air kencing. Contoh-contoh sebab lain termasuk:

 • Ubat-ubatan
 • Trauma
 • Toksin
 • Jangkitan
 • Gangguan sistem imun

Selain albuminuria, hiperlipidemia, edema, dan hypoalbumina, orang yang mengalami sindrom nefrotik mungkin mengalami

 • Kenaikan berat badan
 • Keletihan
 • Air kencing berbuih
 • Hilang selera makan

Cara Rawatan Alternatif Buah Pinggang Bocor

Untuk rawatan buah pinggang bocor, doktor akan berikan ubat-ubatan tertentu. Namun ubat yang diberikan untuk merawat sindrom nefrotik juga boleh meningkatkan risiko jangkitan ini.

Jom ikuti perkongsian bekas pesakit Nephrotic Syndrom tanpa penggunaan steroid

Assalamualaikum, ini kisah bagaimana kami telah jatuh cinta cinta dengan Vivix Shaklee. Nama saya Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??

Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital. Dan semasa di hospital doktor menahan saya di wad kecemasan dan membuat pemeriksaan air kencing 24jam, juga pemeriksaan darah. Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi “sebeban” ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi. Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.

Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.

Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE. Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid. Saya sangat risau jika buah pinggang saya benar benar rosak maka perlu menjalani dialisis di usia 30an ini. Di saat anak-anak masih kecil ini. Nauzubillah.

Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang. Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.

Baca juga >> 6 Kelebihan Utama BIla Ambil VIVIX Secara Berterusan

.

Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.

Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda menghidapi penyakit ini atau yang berkaitan ataupun penyakit kronik lain seperti diabetis, strok, darah tinggi dan kanser. Ikhtiarlah dengan VIVIX. Saya percaya Allah tak turunkan penyakit tanpa penawarnya. Tugas kita untuk berikhtiar, selebihnya berdoalah dan bertawakal lah kepada Allah.

Sesungguhnya Dia Yang Maha Berkuasa Menyembuhkan.

VIVIX adalah evolusi terbaru pemakanan polifenol dalam bentuk minuman botani yang bertindak untuk 4 kelebihan utama yang berikut:

Selain VIVIX, Coenzyme Q10 juga membantu untuk maslaah buah pinggang rosak. Bagaimana ia bertindak? Boleh turut baca di sini –> Kesan Coenzyme q10 Untuk Pesakit Buah Pinggang 

Gabungan VIVIX dan COQ Trol memberikan tenaga untuk sel dan baikpulih sel yang rosak.

Bagaimana nak dapatkan VIVIX dan Coq Trol?

Boleh Whats app ‘ Nak Vitamin Untuk Buah Pinggang  ‘ ke no 011-11548031 (klik link ini untuk lebih pantas http://aziyanashaklee.wasap.my)

Kak Yana akan guide cara makan yang berkesan untuk dapat kesan maksima dengan COQ Trol

Untuk COD :

Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan, Kampung Padang, Taman Impian

Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
 • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
 • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
 • Tips Kesihatan Exclusive

BERMINAT NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE BERSAMA KAMI DENGAN MODAL RENDAH? KLIK LINK INI

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge