Tips Tingkatkan Kualiti Sperma Supaya Cepat Dapat Zuriat

Sedang rancang nak hamil? Tapi ada masalah dengan kualiti sperma lepas jumpa doctor? Jangan bersedih dulu, cuaca tak selalunya mendung, ada mentari yang akan menyinar. Masalah kurang kualiti sperma boleh di atasi. InsyaaAllah, ada rezeki boleh timang dan dodoi anak. Seronok bukan?

Apa faktor sperma kurang berkualiti? mari kita teliti.

Ada 3 masalah utama berkaitan kualiti sperma yang rendah sehingga gagal mensenyawakan telur, atau kalau berjaya pun persenyawaan tidak kekal lama. Akibatnya isteri keguguran kerana janin tidak berkembang dek kerana kecacatan dari awal.

Kualiti sperma yang rendah penyebabnya adalah kerana mempunyai sperma yang abnormal.

  • Abnormaliti dari segi jumlah bilangan sperma
  • Abnormaliti dari segi motility (pergerakan) sperma
  • Abnormailiti dari segi struktur dan bentuk sperma

Antara ketiga-tiga maslah ini, yang paling biasa  berlaku adalah kiraan sperma yang rendah. Malah, lebih separuh daripada kesuburan lelaki adalah disebabkan jumlah sperma yang rendah.

Sperma Morphology – Sperma morphology merujuk kepada saiz dan bentuk sperma. Sperma yang normal mempunyai kepala berbentuk oval dan ekor yang panjang. Manakala yang abnormal mempunyai kepala dan ekor yang cacat. Sperma dianggap biasa selagi mempunyai 4% atau lebih “morfologi normal.”

Kenapa boleh jadi abnormal? Untuk masalah yang pertama je pun ada baaanyak sebab kenapa berlaku kurang bilangan sperma. Samada dari segi fizikal, gaya hidup, persekitaran atau pengambilan ubat tertentu.

Baca juga berkaitan >> 5 Penyebab Utama Masalah Ketidaksuburan Lelaki Sukar Dapat zuriat

Contoh,
Merokok, minum alkohol, berat badan berlebihan. terdedah kepada toksik mungkin sebab situasi tempat kerja, mellaui rawatan kanser seperti radioterapi, suhuh panas mungkin sebab pakai seluar ketat dan macam-macam lagi.

Bagaimana nak tingkatkan kualiti sperma dari segi ketiga-tiga masalah tersebut?

Pertama, jika merokok usahakan untuk berhenti rokok. Payah? DI SINI ada cara paling berkesan dan cool. dah berhenti, cara nak handle withdrawal effect boleh rujuk ENTRY INI.

Bersenam. Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Bersenam akan regulate proses penghasilan sperma, meningkatkan motiliti dan morfologi sperma. [bukti kajian]

Lelaki perlu menumpukan kepada nutrisi lengkap untuk kesuburan. Apa nutrisi yang terlibat untuk sistem pembiakan lelaki? Antaranya adalah Vitamin antioksidan seperti Vitamin E, Vitamin C, Beta Carotene, Zink, Kalsium Magnesium, Coq10.

Saya nak share mengenai COQ10. Ada satu product yang sangat bagus mengandungi kombinasi COQ10. Resveratrol dan Tocopherol. Ketiga-tiga bahan ni sangat membantu untuk meningkatkan kesuburan, memberi perlindungan kepada sperma dari kerosakan akibat tindakan radikal bebas.

Bagaimana COQ TROL membantu mengantasi masalah keabnormalan sperma?

Selain bertindak sebagai antioksida yang kuat untuk melawan tindakbalas oksidatif, CoQ10 juga menyokong sistem reproduktif yang sihat dengan meningkatkan tenaga dalam sperma dan ovum. Pengambilan CoQ10membantu:

  • Meningkatkan jumlah sperma yang sihat. [sumber kajian 1 dan 2]
  • Meningkatkan pergerakan sperma.  [sumber kajian 1 dan 2]
  • Meningkatkan kualiti ovum.

sumber kajian 1] [sumber kajian 2]

Antioksidan melalui Resveratrol dan Tocopherol membantu untuk mengurangkan kerosakan sperm akibat serangan radikal bebas. Jadi sekaligus mengurangkan masalah bilangan sperma yang kurang.

Fungsi COQ10 membantu untuk memberikan tenaga kepada mitokondria yang terdapat di leher sperma. Tenaga ini penting supaya sperma boleh berenang dengan laju ke arah ovum untuk persenyawaan. Jika tidak ada tenaga, sperma hanya berenang di tempat yang sama dan berpusing-pusing tiada arah tuju. Jadi ia meningkatkan pergerakan atau motiliti sperma.

Baca lanjut >> 3 Cara Coq Trol Tingkatkan kesuburan Suami dan Isteri

Dan bukti kajian dengan 200mg coq10 sehari berjaya meningkatkan kesuburan lelaki

Secara keseluruhan, adalah amat penting untuk sentiasa membekalkan tenaga kepada badan kita supaya kita boleh hidup dengan cergas setiap hari. Nutrisi yang betul banyak membantu suapya fungsi badna kita beroperasi di tahap optimum. Untuk mengoptimumkan lagi sel-sel dalam badan sperti sel sperma, kita perlukan nutrisi yang betul.

Selain COQ Trol, pasangan yang paling bagus untuk meningkatkan prestais sel adalah VIVIX

VIVIX mengandungi Polyphenol. Rujuk ENTRI ini untuk tahu kebaikan VIVIX.

Tinggi dengan antioksida, polyphenol membantu meningkatkan prestasi sel ke tahap optima, menambah jumlah mitokondria dalam sel. Sebagai pekerja dalam stesen-stesen penjana tenaga pula, CoQ10 diperlukan untuk mengecas badan, memperbaharui tenaga agar badan anda berfungsi lebih efektif.

Ibarat kilang, badan kita memerlukan sel-sel (stesen penjaga tenaga) dan nutrien-nutrien (pekerja) untuk berfungsi seperti biasa. Setiap sel mengandungi satu stesen penjanaan yang bernama mitokondria untuk menghasilkan tenaga untuk badan kita dan ia memerlukan satu nutrien iaitu Coenzyme Q10 (CoQ10).

Badan kita boleh menghasilkan mitokondria dan CoQ10 secara semulajadi. Akan tetapi, penghasilannya akan merosot dengan usia yang meningkat dan cara hidup tidak sihat seperti pemakanan yang rendah nutrien yang memberi tenaga, serta tinggi kandungan lemak dan gula, pencemar persekitaran, stres dan kurang bersenam.

Hasilnya, kita akan berasa lesu, mengantuk dan mudah berasa letih.

Bagaimana nak dapatkan Coq Trol dan VIVIX?

Boleh Whats app ‘ Nak CoQ Trol dan VIVIX ‘ ke no 011-11548031 (klik link ini untuk lebih pantas http://aziyanashaklee.wasap.my)

Kak Yana akan guide cara makan yang berkesan untuk dapat kesan maksima dengan COQ Trol

Untuk COD :

Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan, Kampung Padang, Taman Impian

Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive

BERMINAT NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE BERSAMA KAMI DENGAN MODAL RENDAH? KLIK LINK INI

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge