Semalam kak yana terbaca posting Raja Shamri di FB beliau yang menceritakan beliau mengalami Lymphoma. Apa itu Lymphoma? Secara ringkas, ia sejenis kanser atau barah. Dalam badan kita ada satu sel yang namanya limfosit. Limfosit ni berkait dengan sistem imun badan manusia. Jadi lymphoma adalah kanser yang terhasil daripada sistem limfatik badan. Macam mana sistem limfatik bekerja? Boleh ke pesakit lymphoma sembuh? Macam mana nak rawat lymphoma?

Barah / Kanser Lymphoma

Dalam kes Lymphoma, limfosit ni dia membiak tanpa kawalan. Ada 2 jenis limfosit iaitu B dan T limfosit. Keduanya menghasilkan antibodi untuk menghadapi serangan kuman. Disebabkan ia membiak tanpa kawalan, berlakunya pengumpulan sel yang luar biasa, kalenjar limfa bengkak dan merebak ke organ sekeliling termasuk lah tisu otak, usus, tulang, sum-sum tulang. Akibatnya akan mengganggu tahap kesihatan pesakit dan kalau dibiarkan boleh bawa maut.

Kategori Lymphoma

Ada 2 jenis Lymphoma dan rawatan untuk keduanya juga berbeza walaupun simptomnya serupa. Jadi sangat penting untuk buat ujian dan diagnos penyakit untk mengetahui jenis yang mana.  Kesan terhadapa badan juga berbeza untuk kedua jenis lymphoma ni.

  1. Hodgkin
    Kehadiran sel barah yang spesifik, yang dipanggil sel Reed-Sternberg, di dalam noda limfa atau organ yang terlibat. Biasanya terjadi pada kanak-kanak yang lebih tua atau remaja
  2. Non Hodgkin
    Ada pertumbuhan sel limfosit yang spesifik (iaitu sejenis sel darah putih yang terdapat di kelenjar limfa).

Punca berlakunya Lymphoma

Punca sebenar tidak dapat dikenalpasti tapi faktor-faktor ini mendorong kepada berlakunya Lymphoma

  • Jangkitan kuman bakteria dan virus seperti HIV, EBV, helicobacter pylori, hepatitis B dan C
  • Pernah menjalani proses pemindahan organ
  • Ada penyakit autoimun yang merendahkan sistem imun badan.
  • Pendedahan kepada bahan toksik seperti : racun serangga, racun rumpai dan benzene.
  • Genetik (ada keturunan kanser)
  • Pernah terdedah kepada radiasi

Peringkat Lymphoma

Ada 4 peringkat lymphoma yang ditunjukkan melalui gambar di bawah

 

sumber: http://www.myhealth.gov.my

Boleh ke Lymphoma Sembuh

Ya boleh. Mereka boleh bebas dari barah Lymphoma. Kak yana share di sini pengalaman ibu yang mempunyai anak yang mengidap Lymphoma.  Jom tonton video ni

Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee.
Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.
Sakitnya semakin kerap. Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik.
Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya. Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah.
Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.

Setelah beberapa hari dapat result, anak saya disuruh rujuk ke HKL. Sampai disana kami terus ke Wad Pedriatik kanak- kanak.
Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.
Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50.

Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.
Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman.
Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan.

Bebas kanser Lymphoma Seteelah 2 tahun

Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula.
Yang menyedihkan saya sekarang kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser stage 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.

Sepanjang anak sakit, dia cepat down dan cepat terasa. Tapi satu yang saya ingat sampai hari ni. Bila doktor suruh cuti setahun dari belajar untuk menjalani rawatan. Dia kata tak nak jadi orang bodoh sebab takut ketinggalan dalam pelajaran. Dia sangat sedih dengan keadaan dirinya.

Syukur Bertemu VIVIX Shaklee

Justeru itu saya berusaha mencari supplement bagi anak saya. Dari satu supplement ke satu supplement tetapi semua tidak sesuai. Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee.
Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya.
Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.
Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.

Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga.
Syukur Alhamdullilah. Terima kasih Allah terima kasih Shaklee.

Bahan utama yang bertindak ke atas DNA adalah RESVERATROL. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa RESVERATROL boleh membantu pencegahan penyakit kanser:
  • Menurut laporan dari Annals of the New York Academy of Sciences 2011,beberapa kajian awal menunjukkan bahawa RESVERATROL mungkin mempunyai kesan anti-kanser. 
  • Dalam satu kajian 2008 pada kultur selresveratrol membantu menyekat perkembangan kanser payudara di peringkat awal. Diterbitkan dalam PenyelidikanPencegahan Kanser, kajian itu mendapati bahawa resveratrol membantu menghalang estrogen dari bertindak balas dengan molekul DNA dan membentuk sebatian yang menandakan permulaan pembentukan sel kanser.
  • Menurut laporan yang diterbitkan pada 2007oleh  Biologi Kanser & Terapi. Penulis laporan itu mendapati bahawa resveratrol muncul untuk menjejaskan semua peringkat karsinogenesis (di mana sel-sel normal berubah menjadi sel-sel kanser).
  • Diterbitkan dalam jurnal Karsinogenesis, satu lagi kajian tahun 2008 menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu mencegah kanser prostat (mungkin disebabkan oleh kesannya terhadap hormon seks lelaki yang dipanggil androgen). 

VIVIX yang dibuat dari 4 kandungan kualiti tinggi mempunyai kesan asid allergic.

Asid elagik boleh membantu dalam chemoprevention. Chemoprevention adalah terma kimia untuk elak kancer terjadi (occuring), membesar (growing) dan merebak kebahagian anggota lain(metastasizing). Ia boleh menjadi cara terbaik untuk melawan kanser, berhenti daripada berkembang sebelum ia mencapai tahap yang menyebabkan timbulnya masalah kesihatan yang lebih kronik.

Bagaimana nak dapatkan VIVIX HARGA PROMOSI?

Boleh Whats app ‘ Nak VIVIX PROMOSI ‘ ke no 012 9576172 (klik link ini untuk lebih pantas http://aziyanashaklee.wasap.my)

Kak Yana akan guide cara makan yang berkesan untuk dapat kesan maksima dengan VIVIX
Untuk COD :

Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan, Kampung Padang, Taman Impian

Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive

BERMINAT NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE BERSAMA KAMI DENGAN MODAL RENDAH? KLIK LINK INI 

Kata Sayang, Tapi Suami Racun Isteri dan Anak. Sedih.
Tonik Antipenuaan : Boleh Ke Penuaan Dilambatkan?