| | | |

Cara Nak Badan Bertenaga Dan Tak Mudah Lesu

Siapa yang selalu rasa badan tak bertenaga? Ibu-ibu biasanya akan hadapi situasi badan cepat penat ni terutama yang bekerja. Tapi suami-suami pun ada juga yang hadapi situasi ini. Jadi ramai yang mencari supplement tambahan untuk tambahkan tenaga. Sebab, bila badan penat kerja jadi tertangguh. Lepas tu kita stress. So, bagaimana nak bagi badan berenaga dan tak mudah lesu?

Kak yana nak kongsi sikit dari perkongsian Dr Norman Norawi di page beliau. Katanya, tenaga badan kita berkait rapat dengan mitokondria. Apa itu mitkondria?

Mitokondria ni terdapat dalam sel badan kita, setiap sel badan. Fungsinya ibarat Power Bank – tempat simpan tenaga. Jadi bila kita letih, maknanya sel kita tak cukup tenaga.

 

Setiap sel mempunyai mitokondria yang berbeza-beza. Contohnya sel otot jantung mempunyai mitokondria yang banyak kerana kerja mengepam memerlukan tenaga yang banyak. lebih kurang 50% daripada isipadu jantung adalah Mitokondria. Makanan yang kita makan akan dipecah dalam bentuk molekul yang sederhana seperti karbohidrat, lemak, dan sebagainya. Molekul-molekul ini akan dihantar ke mitokondria di mana mereka akan diproses menjadi lebih kompleks yang akan bergabung dengan oksigen seterusnya akan menghasilkan molekul adenosina trifosfat (ATP).

Gangguna kepada mitkondria ni bukan sahaja menyebabkan badan kita letih tetapi juga dikatakan punca kepada lebih daripada 200 jenis penyakit yang antaranya seperti penyakit Alzheimer, diabetes, kanser, penyakit jantung, penyakit Parkinson dan angin ahmar.

Semasa muda, mitokondria menghasilkan ATP yang cukup untuk kita kekal aktif. Kebanyakan sel mengandungi 200 – 5,000 mitokondria. Sel yang mempunyai lebih banyak bilangan mitokondria, maka lebih banyak tenaga yang boleh dihasilkan. Sel badan kita mempunyai lebih kurang sebanyak 10 juta billion, dan membentuk 10 peratus daripada berat badan anda.

Bagaimana mitkondria boleh menurun fungsinya? 

Salah satunya adalah kerana tindakan radikal bebas. Tindakan radikal bebas ni menghasilkan tekanan oksidatif. Jika tekanan oksidatif berkurangan, kerosakan Mitokondria juga berkurangan.

Bagaimana untuk meningkatkan fungsi mitokondria?

Fungsi mitokondria meningkat bermakna badna ktia akan ada cukup tenaga dan tak mudah lesu, Aktiviti organ-organ akan menjadi lancar dan kesihatan ktia terpelihara.

Terdapat banyak mineral yang diperlukan bagi pembentukan ATP. Bahan seperti vitamin B1,B2, B3 dan B5 sangat diperlukan. Selain itu, ia memerlukan Glutathione, Zat besi, Magnesium, CoQ10, Naicin dan Riboflavin.

VITAMIN UNTUK TINGKATKAN TENAGA BADAN

Antara cadangan Dr Norman untuk meningkatkan tenaga adalah Resveratrol. Apakah supplement yang mengandungi resveratrol? Jawapannya VIVIX. 

Resveratrol dikaji oleh penyelidik saintifik sejak tahun 1990an sebagai anti penuaan, anti inflamasi dan anti kanser. Ada 16 kelebihan utama Resveratrol. Boleh baca lanjut di LINK ini .

 

Dalam VIVIX bukan setakat Resveratrol tau tapi ditambah lagi dengan gabungan Polyphenols yang memberi kelebihan 10x ganda berbanding resveratrol sahaja. Makna kata, kesan lagi power dan lagi mantap. Nak tahu berkesan ke tak berkesan VIVIX ni, ianya merupakan TOP SELLING PRODUCT dalam pasaran supplement Shaklee tau.

Selain VIVIX, vitamin yang membantu untuk meningkatkan tenaga adalah

  • Bcomplex
  • Vitalea
  • Omega guard
  • ESP

Bagi ibu menyusu yang mencari sesuatu untuk tingkatkan tenaga dan menambahkan susu badan, boleh tonton video ni

VITALEA : Sumber zat besi terbaik yg penting untuk pembentukan darah dan sel. Kandungan vitalea yang lengkap dengan 28 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan dewasa. Menariknya, vitalea disokong oleh 7 kajian klinikal, menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan dan mempunyai teknologi salutan mikro yg membantu pembebasan segera di dalam perut.

BCOMPLEX : Termasuk dalam kaetogri vitamin larut air. Bcomplex membantu dalam pembebasan tenaga, metabolisme karbo, lemak dan protin. Paling menarik, bcomplex adalah supplement anti stress. Bcomplex diperlukan untuk pembentukan darah dan dengan itu ia membantu mencegah anemia yang menyebabkan keletihan.

ESP : Sumber protin lengkap yang mempunyai Index glisemik yang rendah. ESP membantu dalam pembebasan tenaga secara berperingkat ke dalam badan dan mengekalkan tahap tenaga yang lebih lama

Jadi bagaimana nak dapatkan vitamin Shaklee untuk masalah badan cepat letih dan nak elak dari kemerosotan fungsi mitkondria?

Nak buat pembelian, ada 2 cara

1. Boleh terus buat pembelian  di SINI 
2. Pembelian lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee. [cara daftar ahli shaklee dan dapat ahli percuma ] Hubungi Kak Yana untuk penjelasan lanjut mengenaiVitamin ini untuk membantu anda rasai kesihatan yang lebih baik. Untuk customer yang buat pembelian dengan Kak Yana, dapatkan FREE CONSULTATION mengenai cara pemakanan yang betul. InsyaaAllah bantu sebaik mungkin untuk customer dapat manfaat kesihatan secara optimum.

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge