Berdebar-debar, badan mengigil, gelisah, berpeluh-peluh, jantung berdegup kencang, hilang berat badan, tidak fokus, haid yang tak teratur adalah antara simptom-simptom seseorang mengalami Hypertiriod. Ada dua penyakit yang berkaitan ketidak seimbangan hormon tiriod iaitu hypotiriod dan hypertiriod. Dalam entry ni kak yana nak kongsi mengenai hypertiriod. Boleh ke hypertiriod dirawat dan kembali pulih? Macam mana cara nak pulih dari penyakit hypertiriod?

APAKAH PENYAKIT HYPERTIRIOD?

Hypertiriod adalah bila hormon tiriod dirembeskan secara berlebihan. Dan ini menyebbakan Thyrotoxicosis.

Apa tujuan hormon tiriod?
Fungsi utama untuk menstimulasikan metabolisme dari sel-sel. Kalenjar tiriod yang keluarkan hormon ni ada di leher kita, bentuknya macam rama-rama. Ada 2 jenis hormon yang dikeluarkan iaitu tetraiodothyronine (T4) dan triiodothyronine (T3). Bila hormon ni dilepaskan secara berlebihan, metabolisme jadi tinggi. Itu yang akan wujud simptomp-simptom di atas.

 

Rambut akan menjadi gugur, malah boleh jadi botak kerana keguguran rambut yang kronik. Badna juga akan jadi kurus dan cengkung. Yang bahayanya bila degupan jantung yang cepat ni, boleh membawa kepada penyakit lain seperti strok dan kegagalan jantung. Ngeri kan? Berikut adalah punca berlakunya hypertirod.

 

BAGAIMANA NAK BANTU PESAKIT HYPERTIRIOD ?

Kak yana nak kongsi kisah seorang suami yang bantu isterinya mengatasi masalah Hypertiriod. Alhamdulillah sekarang isterinya semakin baik.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya Mohamad Isa Bin Shafii merupakan seorang suami kepada seorang isteri yang comel dan baru mendapat cahaya mata pertama pada bulan September 2016. Saya mula kenal Shaklee pada awal tahun 2016 untuk ikhtiar hamil. Alhamdulillah sebulan selepas ikhtiar saya dikurniakan zuriat. Selepas itu terus amalkan fullset berpantang Shaklee semasa wife bersalin dan terus menjadi sebahagian dari ahli Shaklee.

Mula dari situ saya yakin dengan Shaklee dan akan terus berkongsi kebaikan yang ada pada Shaklee untuk orang ramai. Bagi saya, Sihat itu nikmat yang tak ternilai dari Allah. Duit boleh dicari tapi sihat tak boleh dicari di pasar malam. Oleh itu, kali ni saya nak kongsikan pengalaman sebenar saya dan isteri semasa amalkan suplimen Shaklee dan ini dan sembuh dari tiroid .

Pada 4 bulan lepas, masa anak saya Harraz dah berumur 7 bulan. Saya seperti biasa akan membawanya ke klinik untuk check up. Selepas settle semua hal Harraz. Saya minta wife cekkan berat badannya.

 

BERAT TURUN MENDADAK

Sangat terkejut bila beratnya sangat turun dengan mendadak sampai masa tu dah jadi 30kg beratnya. Allahu, sungguh kurus! Sebelum tu hampir 40kg.
Masa tu saya tak peduli sangat pasal berat badan sebab time tu Harraz memang menyusu dada sepenuhnya.
Lagi pun memandangkan wife saya seorang yang kecik molek comel cute gitu dan masa tu juga wife amalkan pil perancang keluarga.
Mungkin sebab tu kot wife saya jadi kurus. Jadi saya acuh tak acuh tentang penurunan berat.

Lama selepas tu, wife dah mula jadi selalu menggigil dan berdebar dengan kuat bila lewat makan. Tekanan darah memang cepat naik. Jantung pula pam terlalu laju. Time tu memang risau sangat sangat.

Dan ada satu masa wife saya tiba tiba pengsan dan terus di bawa ke klinik bahagian kecemasan untuk pemeriksaan. Selepas siap pemeriksaan barulah saya tahu yang wife dah hidap TIROID. Tiroid ni ada 2 jenis, wife saya kena yang HYPERTIROID. Hypertiroid ni masalah hormon yang berlebihan dan terlalu aktif.

Lepas je dapat tahu, terus google dan tanya kawan kawan macam mana nak stabilkan hormon untuk kembali normal tiroid tu.Semua cadangkan untuk amalkan Set Hypertiroid Shaklee. Dan saya terus belikan suplimen Shaklee iaitu Vivix, Esp, B complex, Ostematrix dan Vitamin C. Wife amalkan set ni sehingga sebulan dan pada masa yang sama ubat tiroid yang dibekalkan oleh klinik juga di amalkan.

SELEPAS SEBULAN HORMON TIRIOD NORMAL

Selepas sebulan wife datang ke klinik untuk pemeriksaan susulan lagi dan alhamdulillah hormon tiroid kembali normal. Syukur sangat time tu tapi bengkak goiter pada leher masih tak surut. Ah sudah, saya pulak yang gelabah.

Saya terus tanya kawan yang lain dan mereka cadangkan tambah Omega Guard untuk mengurangkan bengkak goiter dan keradangan yang berlaku pada tiroid tu.
Dan check up bulan ke 2 pun masih dapat result yang sama, hormon sudah tak ada masalah cuma bengkak masih lagi tak surut dan berat wife juga makin menurun dah jadi 28kg. Disebabkan hormon tiroid dah kembali normal, dos untuk tiroid juga dikurangkan.

PIL PERANCANG GANGGU HORMON TIRIOD

Haa sudah, makin risau pula saya. Buntu pula saya dibuatnya. Time tu terus saya teringat pada seorang sideline dan juga doktor. Terus saya hubungi dia dan tanya cara untuk hilangkan bengkak goister tu. Pada masa tu saya ada inform dia yang wife ada ambil pil perancang untuk elak dari pregnant sebab risau bila pregnant akan menjejaskan baby dalam kandungan pula. Bila dia tahu yang wife ada ambil pil perancang terus dia suruh STOP! sebab sebenarnya pil tu yang telah ganggu hormon tiroid.

Masa tu jugaklah saya sorokkan pil tu dan tak bagi wife makan lagi. Pada masa tu juga saya belikan GLA untuk wife supaya hormonnya kembali stabil. So wife amalkan fullset hypertiroid Shaklee ni.

Dalam masa sebulan wife amalkan set ni serta tak pernah skip ubat klinik dan juga tanpa pil perancang. Alhamdulillah berat wife naik semula sebanyak 5KG dan bengkak terus hilang! Syukur sangat sangat. Sekarang pun berat semakin naik. Makan pula semakin selera. Tekanan darah dah normal dan rasa berdebar dan menggigil juga semakin hilang! Time raya haritu cek lagi beratnya, naik lagi 2KG. 😁

Saya bersyukur sangat bila melihat wife semakin sihat. Pipi pun dah semakin bambam hehehe. Harap dapat terus naik beratnya sampai bmi yang normal. Aminn.
So, ini lah #shakleeeffect dari wife saya. Jangan lupa amalkan Suplimen Shaklee untuk lebih sihat . Yakin dengan Shaklee yang sentiasa SELAMAT, BERKESAN DAN SEMULAJADI. Terima Kasih

VITAMIN YANG DIAMBIL UNTUK HYPERTIRIOD

Jadi kak yana rumuskan senarai vitamin Shaklee yang diambil oleh isteri beliau

  • VIVIX
  • GLA COMPLEX
  • ESP
  • B COMPLEX
  • OSTEMATRIX
  • VITAMIN C

ALHAMDULILLAH yang penting ikhtiar kan? Kita tak tahu jalan mana yang Allah lorongkan penyembuhan. Tugas kita hanya ikhtiar sebaiknya.

Bagaimana nak dapatkan vitmain yang membantu pesakit Hypertiriod ni?

Nak beli Vivix, ada 2 cara

1. Boleh terus buat pembelian  di SINI 
2. Pembelian lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee. Hubungi Kak Yana untuk penjelasan lanjut mengenaiVitamin ini untuk membantu anda rasai kesihatan yang lebih baik. Untuk customer yang buat pembelian dengan Kak Yana, dapatkan FREE CONSULTATION mengenai cara pemakanan yang betul. InsyaaAllah bantu sebaik mungkin untuk customer dapat manfaat kesihatan secara optimum.

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive
Rawatan Bagi Eczema Agar Kulit Kembali Cantik
Cara Hilangkan Gout Tanpa Kena Cucuk Ubat Mahal