” Mak sakit lutut sangat ni, tak boleh dah nak berjalan sana sini ”

Ya, kak yana pernah tengok warga emas yang sakit lutut kronik. Seksa betul melihatnya nak bangun dan nak duduk. Lutut rasa ketat dan tentunya sakit la semasa bergerak. Nak bangun duduk dalam solat pun memang sukar. Kebanyakannya solat secara duduk di kerusi.

Ada yang ambil injection, tapi menurut pengalaman mak kepada kak ya yang kak yana nak share kisah beliau dalam entry ni injection lutut sakit. Jadi tak semua warga emas boleh hadapinya.

Punca Sakit Lutut di Kalangan Warga Emas

Sakit lutut atau bahasa doctornya Osteoarthritis menyerang warga emas kerana berpunca dari inflamasi atau keradangan. Proses proses penuaan yang berlaku menyebabkan kehausan pada tulang rawan. Ini kemudiannya akan membawa kepada pergeselan tulang di antara satu sama lain dan seterusnya akan menyebabkan kesakitan. Sebab tu la ianya menyerang golongan warga emas.

Makin bertambah usia, makin banyak fungsi tubuh menurun. Keradangan pula terhasil kerana penghasilan protin AGE.  AGE adalah Advanced Glycation End Product. AGE boleh rosakkan protin tertentu dalam tubuh. Badan kita akan cuba musnahkan AGE melalui ejen pemusnah namanya cytokines. Tapi proses pemusnahan ni akan menyebabkan keradangan.

Kalau AGE ni berlaku kat sendi, maka boleh jadi radang sendi. AGE ini boleh menyebabkan kerosakan pada sel-sel dan juga sistem tubuh badan manusia.

BAGAIMANA NAK ATASI MASALAH SAKIT LUTUT DAN SENDI

Kak yana nak kongsi kisah benar bagaimana Kak Ya ni bantu maknya kurangkan kesakitan di lutut.

Ma KakYa..
74 tahun, tok pada 20 orang cucu, 3 nak masuk 4 orang cicit.
Ma KakYa ada masalah darah tinggi, kolesterol tinggi dan advanced bilateral knee osteoarthritis (lutut kurang minyak gris yang teruk).

Untuk masalah osteoarthritis ma, KakYa dah cuba intraarticular injection (cucuk dekat lutut). Ok, ada perubahan, tapi ma KakYa tak nak buat lagi. Sakit katanya.
So ma lagi suka telan pil.
Teringat awal-awal dulu masa KakYa mula-mula kenal shaklee ni.
Nak beli set gastrik dan set menyusu untuk KakYa.

Tapi masa tu, dealer KakYa kata, kalau tambah sikit saja, dapat free membership + cash back.
Untung, tak payah bayar untuk daftar ahli.
Tanpa pikir panjang, KakYa pun tambah set sendi untuk ma (ostematrik, omega dan AJHT), sekarang AJHT dah tak ada stok di Malaysia dan set kanak-kanak untuk Hanina dan Nabila (meal shakes, chewable vitamin c.
Masa ni vitalea kids tak ada lagi).

BODY ADJUSTMENT SELEPAS PENGGUNAAN

Ingat lagi KakYa, lepas 3 hari ma makan set sendi, lutut ma bengkak sampai ma tak boleh nak jalan.

 ‘Ubat bende laa ya wi ma makang ni’.. kata ma KakYa.
(Bahasa Terengganu ni. Hihi).

Tapi masa tu KakYa dah study dah. Dah tahu pasal body adjustment etc. So tak adalah nak gelabah.

‘Ma makang je ma.. dia nak bekki lutut ma tu’.. confident jawab. 😎

Ma KakYa pun makan laa..Lepas seminggu, bengkak hilang. Lepas 2 minggu ma kata..

‘Molek ubat ning, lutut ma dok ketat doh..’
(Lutut dah tak ketat bila nak lipat)

DAH BOLEH SOLAT TANPA KERUSI

Start dari hari tu, setiap kali nak habis set sendi dia, ma akan bagitau KakYa untuk restok. 😊Hari ini, lutut ma masih sakit, tapi ma dah tak bergantung pada ubat tahan sakit dah.
Ma boleh solat tanpa kerusi.Cuma bila nak jalan jauh-jauh memang tak boleh laju-laju macam kita lah.

Sebab tu kalau pi mana-mana, ma guna kerusi roda. Ada 1 masa tu, time tu KakYa kat Sg Petani ni, kak ipar KakYa telefon bagitau ma KakYa tak boleh berjalan sebab lutut bengkak.
Mengesot je dua ke bilik air 😭Sedih sangat masa tu. KakYa telefon ma. KakYa paksa dia makan VIVIX. Amik megadose.
Dan alhamdulillah..

Dengan izinNya, 2 hari lepas tu KakYa telefon lagi, ma bagitau dia dah boleh berjalan. Bengkak dah surut. Mulai hari itu, ma KakYa konsisten makan VIVIX. Sebelum ni dah penat KakYa suh dia makan. Sampai setiap malam sebelum tidur, KakYa suruh Hanina & Nabila bawak VIVIX dan sudu bagi ke tok diorang.
Kalau tak, memang dia tak makan.

Alasan ma KakYa..Tak apa laa.. VIVIX mahal sangat.. 😏

MAKAN VIVIX UNTUK SAKIT LUTUT, KESAN LAIN PULA DAPAT

Ni bila dia dah konsisten VIVIX, alhamdulillah. Nampak banyak sangat perubahan pada ma KakYa.

  • Makan makin berselera.
  • Dia makin ada tenaga.
  • Makin ceria.
  • Lutut dah kurang sakit katanya.

Sekarang..

KakYa bekalkan ma KakYa VIVIX, OMEGAGUARD, VITALEA & OSTEMATRIX.

Mak kita, ayah kita.
Kadang bila kita tanya, diorang memang cakap tak apa laa, tak payah laa..Sebab diorang sebolehnya tak nak susahkan kita.

So, kita jangan tanya. Kita beli dan hadiahkan untuk diorang.

Bila diorang konsisten makan, diorang dapat rasa#shakleeeffect tu, insyaAllah diorang akan teruskan makan. Especially VIVIX.
Memang sangat sesuai untuk mak ayah kita.

Tugas kita..
Kita beli, hadiahkan & ingatkan diorang setiap hari untuk makan.
Siapa lagi nak hadiahkan mereka kalau bukan kita?
Bagi KakYa, bisnes shaklee ni sebenarnya bukan hanya nak sihat diri sendiri atau poket sendiri saja.
Tapi it is beyond that.
Nak semua ahli keluarga, orang sekeliling dan semua orang rasai #shakleeeffect tu sendiri.

So kalau adalah awak-awak yang baca ni teringin hadiahkan sesuatu untuk orang tersayang, apa kata hadiahkan lah mereka suplemen shaklee. 
Semoga Allah panjangkan usia ma KakYa dan diberi kesihatan yang baik selamanya. Aaminn

 

VIVIX MELAMBATKAN PROTIN AGE

Vivix mengandungi 10 kali ganda lebih kuat dari Resveratrol yang mampu melambatkan pengumpulan protien AGE dalam sel tubuh manusia.
Gambar kat bawah ni menunjukkan hasil kajian dari tindakan VIvix dalam melambatkan protin AGE.
Bila proses pembentukan AGE lambat, jadi keradangan akan berkurangan. Sebab itu la makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang makan Vivix secara konsisten dah tak mengadu sakit lutut lagi dah.
Vivix adalah revolusi dalam makanan antioksidan yang sangat hebat di mana mempunyai keberkesanan 10x lebih hebat dari resveratrol sahaja.
  • mengandungi 4 bahan aktif yang tinggi kandungan resveratrol dan gabungan beberapa polifenol.
  • patent pending – ramuan hanya khas untuk pihak shaklee
  • sangat pekat sehingga bila diletakkan di peti sejuk beku ianya tidak membeku

TESTIMONI PENGGUNAAN VIVIX UNTUK SAKIT LUTUT

Vivix memang menjadi kegemaran warga emas untuk sakit lutut dan mengurangkan rasa ngilu pada pergerakan. Di samping melegakan kesakitan, vivix juga membantu menjaga kesihatan secara keseluruhan dan memberikan tenaga kepada badan.

Bagaimana nak dapatkan VIVIX untuk sakit Lutut  ini?

Nak beli Vivix, ada 2 cara

1. Boleh terus buat pembelian vivix dan di SINI 
2. Pembelian lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee. Hubungi Kak Yana untuk penjelasan lanjut mengenai vvivix untuk membantu anda rasai kesihatan yang lebih baik dengan VIVIX. Untuk customer yang buat pembelian dengan Kak Yana, dapatkan FREE CONSULTATION mengenai cara pemakanan yang betul. InsyaaAllah bantu sebaik mungkin untuk customer dapat manfaat kesihatan secara optimum.

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
Setiap pembelian dengan Kak Yana layak menerima
  • Konsultasi Percuma Secara Berterusan
  • Jadual pengambilan vitamin yang berkesan
  • Tips Kesihatan Exclusive

BERMINAT NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE BERSAMA KAMI DENGAN MODAL RENDAH? KLIK LINK INI 

Cara Turunkan Kolestrol Tinggi Dalam Badan Elak Makan Ubat Selamanya
Kencing Tikus, Langkah Perlu Ambil Untuk Cepat Pulih