Anak diserang asthma, mak pak mana yang tak risau kan? Tak boleh buat main sebab boleh berlaku kekurangan oksigen ke otak. Bila oksigen tak sampai ke otak, masa tu penyesalan pun tak guna dah. Asthma, penyakit ni semakin menular dikalangan kanak-kanak. Dari serangan biasa, boleh jadi serangan kronik yang mengancam nyawa.

Antara faktor pencetus asthma di kalangan kanak-kanak adalah

  • Keturunan
  • Jangkitan pada saluran pernafasan
  • Perubahan cuaca
  • Makanan dan perasa tambahan
  • Habuk
  • Ubat-ubatan

Kenapa asthma perlu dirawat? Supaya serangan tidak berulang terlalu kerap, ,mengelakkan kemusnahan tisu-tisu di peparu dan mengelakkan kematian.

Apa yang boleh membantu untuk mengelakkan serangan asthma dan meningkatkan kualiti kesihatan di kalangan kanak-kanak? Bila kurang serangan, anak lebih sihat dan cergas. Sudah tentu mak ayah tak risau dah. Bayangkan kalau anak terpaksa warded kerana serangan asthma, susah hati selagi anak tak sihat kan? Kalau kerja, terpaksa pula cuti. Anak-anak lain juga perlukan perhatian. Sukar situasi ini, yang dah pernah lalui pasti tahu.

Resveratrol boleh membantu mengurangkan keradangan akibat asthma sekaligus mengelakkan serangna berulang. Bagaiman Resveratrol bertindak?

Kajian ini membuktikan Resveratrol membantu mengurangkan inflamasi pada tisu-tisu peparu. Bila inflamasi berkurang, serangan asthma juga akan berkurang, kerosakan tisu-tisu turut berkurang.

Resveratrol juga membantu mengawal tindak balas sistem imun. Di samping itu, penyelidikan baru-baru ini ke atas pesakit dengan penyakit kronik pulmonari obstruktif (COPD) menunjukkan bahawa resveratrol juga boleh membantu mereka yang menghidap asma yang tidak bertindak balas dengan baik untuk kortikosteroid kerana mereka tidak sensitif terhadap steroid.

Resveratrol ada dalam VIVIX. Malah dalam VIVIX, resveratrol digabungkan dengan kumpulan polyphenols yang lain untuk meningkatkan keberkesanannya sebanyak 10x ganda.

=====================================

Vivix, product Paling Laris Dijual Di Pasaran Malaysia

=====================================

Kak yana nak share pengalaman Puan Azlinda ni apabila anaknya diserang asthma ‘silent chest’.

Jom ikut kisah beliau dengan VIVIX

[ANAK BEBAS ASMA SELEPAS 2 BULAN AMALKAN VIVIX]

Hai Assalamualaikum W.B.T.. Nama saya Azlinda. Saya ingin berkongsi kisah anak saya, Muhammad Haqeem Al-Raziq yang diserang asma ‘silent chest’.

Pada Januari 2016, Haqeem mengalami batuk tak berhenti dan kesukaran bernafas. Apabila dibawa ke wad kecemasan, pihak hospital tidak dapat memberikan rawatan segera kerana tiada simptom asma atau semput. Setelah 3 kali berulang ke hospital dalam hari yang sama, saya nekad membawa Haqeem ke hospital yang lain.

Setibanya di sana, doktor mendapati bacaan oksigen telah berkurang dan mungkin berdepan dengan kerosakan otak sekiranya lewat menerima rawatan. Doktor memberikan rawatan segera kepada Haqeem dan dimasukkan ke wad pagi itu. Keadaan Haqeem tidak begitu memuaskan, oleh itu doktor memutuskan untuk menempatkan Haqeem di Unit Rawatan Rapi bagi tujuan pemantau lanjut.

Doktor mengesahkan Haqeem mengalami “silent chest”. Silent chest merupakan salah satu penyakit asma yang jarang berlaku namun menjadi teruk apabila ianya menyerang seseorang individu. Doktor mengesan dengan menggunakan stestoskop dan mendapati tiada bunyi udara yang memasuki paru-paru.

Antara simptom yang dihadapi Haqeem ialah batuk berterusan, tiada “wheezing” dan kesukaran bernafas. Selain itu kadar pernafasan Haqeem juga agak laju melebihi 60 per minit (boleh dipantau sendiri di rumah). Simptom-simptom ini sebenarnya telah berlaku sekitar tahun 2015 lagi.

Saya kerap kali membawa Haqeem ke klinik dan hospital untuk sekiranya Haqeem diserang penyakit tersebut. Saya juga mengawal pemakanan Haqeem seperti mengelakkan makanan-makanan sejuk dan makanan yang boleh menyebabkan batuk. Haqeem jarang menghidap batuk, tetapi akan menjadi sangat teruk apabila ia menyerangnya. Oleh itu, kawalan yang dapat dibuat hanyalah dengan memberikan bantuan pernafasan dan ubat nebulizer.

Sebelum ini, Haqeem memang makan Set Kesihatan kanak-Kanak yang terdiri dari Vitalea for children, OmegaGuard, Vita-C Chewable dan Mealshake. Setelah melihat banyak kesan perubahan positif terhadap pelanggan dan rakan-rakan yang mengalami masalah pernafasan dan mengambil Vivix sebagai suplemen tambahan, saya nekad untuk memberikan alternatif lain kepada Haqeem dan disitulah bermulanya episod Haqeem dan Vivix.

[DOKTOR PAKAR BENARKAN AMBIL VIVIX]

Saya berniat untuk memberikan Haqeem Vivix setelah berbincang dengan pakar nutrisi dan juga pakar kanak-kanak. Saya membawa bersama rujukan dan informasi Vivix kepada doktor pakar, dan berbincang sama ada boleh atau tidak saya berikan Vivix kepada Haqeem. Setelah doktor pakar kanak-kanak di Hospital Pantai Indah meneliti kandungan Vivix, beliau tidak menegah pengambilan Vivix malahan menggalakkan Haqeem makan makanan yang berkualiti bagi mengelakkan kejadian sama berulang kembali.
.

Saya beri sesudu kecil kepada Haqeem, 3 kali seminggu. Rasanya masam-masam manis tanpa gula tambahan, dan Haqeem memang sukakan rasanya. Antara kegemaran Haqeem ialah OmegaGuard. Kalau tak dihalang, boleh habis sebotol dimakan begitu sahaja.

Kata doktor, OmegaGuard ni pun sangat bagus untuk kesihatan paru-paru Haqeem.

Apa salahnya saya berhabis duit dengan makanan untuk kesihatan daripada berikan makanan yang bukan-bukan kepada anak-anak saya.

[BACAAN OKSIGEN CANTIK WALAUPUN LEPAS BERLARI]

Selepas discaj daripada hospital, doktor memberikan tarikh rawatan susulan untuk menentukan samada Haqeem benar-benar mengalami masalah asma atau tidak. Sekiranya ya, Haqeem mungkin terpaksa bergantung kepada ubat-ubatan asma sehingga dewasa kelak. Seminggu pertama selepas discaj, Haqeem mula ambil Vivix. Dah tiada lagi bunyi batuk dan kadar pernafasan Haqeem pada lebih kurang 30 per minit. Bacaan oksigen pun cantik je, 99-100% walaupun lepas berlari.

2 minggu selepas discaj, rawatan susulan pertama untuk Haqeem. Doktor kata setakat ini progress Haqeem nampaknya elok. Namun pemantauan masih perlu dibuat 2 minggu seterusnya. Rawatan susulan kedua, doktor senyum lebar tengok Haqeem. Kami diberi rawatan susulan terakhir, sebulan akan datang.

Ahamdulillah Haqeem beri respon yang baik dengan Vivix. Tak ada kesan pemulihan yang teruk pada Haqeem cuma selera makannya semakin bertambah dan pembuangan. Setelah 2 bulan konsisten dengan Vivix dan megadose OmegaGuard, Alhamdulillah saya dah tak gusar nak berjumpa doktor pada rawatan susulan nanti.

Memandangkan Haqeem hanya ambil sekali sekala, sebotol pun tak habis selama 2 bulan Haqeem konsisten minum Vivix. Rawatan susulan ketiga, dan yang terakhir selepas 2 bulan Haqeem discaj, Alhamdulillah doktor sahkan Haqeem bebas dari asma. Bermakna, Haqeem tak perlu bergantung kepada ubat-ubatan dan boleh aktif seperti biasa.

Ibubapa yang sayangkan anak, jangan susah hati berbelanja untuk kesihatan anak-anak. Anak-anak hanya pinjaman Allah swt, dan kita diamanahkan menjaga mereka sebaik-baiknya.

Jangan risau nak berikan suplemen, namun belilah suplemen yang betul untuk mereka.

Alhamdulillah, saya dah tak lagi gusar nak memikirkan keadaan kesihatan Haqeem dan anak-anak yang lain. Kerana saya tahu perlindungan kesihatan yang saya telah berikan ini.

Terima kasih Allah kerana menemukan saya dengan suplemen yang terbaik ini. Terima kasih Shaklee!

Jadi apa yang Puan Azlinda beri untuk anak beliau yang mengidap asthma adalah

  • Vivix
  • Omega Guard
  • Mealshakes
  • Chewable C
  • Vitalea For Children

Bak kata Puan Azlinda, jangan risau nak berikan suplemen, namun belilah suplemen yang betul untuk mereka. m

Cara Order VIVIX :

Nak beli Vivix, ada 2 cara

1. Boleh terus buat pembelian vivix dan di SINI 
2. Pembelian lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee. Hubungi Kak Yana untuk penjelasan lanjut mengenai vvivix untuk membantu anda rasai kesihatan yang lebih baik dengan VIVIX. Untuk customer yang buat pembelian dengan Kak Yana, dapatkan FREE CONSULTATION mengenai cara pemakanan yang betul. InsyaaAllah bantu sebaik mungkin untuk customer dapat manfaat kesihatan secara optimum.

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com